Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ολέθριο το μνημόνιο της κυβέρνησης Χριστόφια


Η κυβέρνηση Χριστόφια υπέβαλε στην ΕΕ επίσημο αίτημα να υπαχθεί η Κύπρος σε καθεστώς «Πλήρες Μνημονίου» τριπλής κατεύθυνσης που θα αφορά στην επίθεση στα δημόσια οικονομικά και στις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να διασωθεί το  χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Τελικά έπιασαν τόπο οι ισχυρές πιέσεις από τους ευρωπαίους, προκειμένου να εντάξει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τώρα η Κύπρος θα υποδεχτεί πακέτο με την ευρωπαϊκή προεδρία και τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συμφωνία υπαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς Μνημονίου μπορεί να θεωρηθεί και ως εκδίκηση της ΕΕ απέναντι στον ελληνοκυπριακό λαό που στο δημοψήφισμα του 2004 το 74% αυτού είχε συντριπτικά απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Από εδώ και στο εξής ότι θα προστάζει πρωτίστως το Βερολίνο και μετά οι Βρυξέλλες, όπως ένα νέο πιο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν για παράδειγμα, η Λευκωσία θα υπακούει υπό τις γνωστές απειλές της διακοπής της χρηματοδότησης και το φάσμα της χρεοκοπίας.

Μόνο απέχθεια απέναντι σε πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους μπορούν να θεωρηθούν τα πικρόχολα σχόλια τους. Το δεξί χέρι της Μέρκελ, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Κουρτ Λάουκ, δήλωσε πως η Κύπρος δεν πρέπει να αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, με την αιτιολογία πως «μια χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις, όταν η ίδια βρίσκεται στα μέσα μιας κρίσης». Παράλληλα, προκλητικός εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ένας Γερμανός δημοσιογράφος ο οποίος προβοκατόρικα ρώτησε τον Πρόεδρο Χριστόφια «εάν η Κύπρος πωλείται».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΟΝΕ. Η υιοθέτηση του ευρώ οδήγησε την κυπριακή οικονομία μέσα σε τέσσερα χρόνια από πλεονασματική που ήταν σε ελλειμματική, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Ασχέτως αν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα σαφώς καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται στη δεινή θέση να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και να υιοθετήσει πλήρες μνημόνιο.

Το αίτημα για διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία μάλλον απορρίφθηκε γιατί το αδελφό κόμμα του ΑΚΕΛ, ΚΚΡΟ ζήτησε εξηγήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση για το πρώτο δάνειο των 2,5 δις που δόθηκε πέρσι στη Κύπρο. Τώρα η κυβέρνηση Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της ρωσικής Δούμας για το πώς αξιοποιήθηκε το δάνειο. Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς υπάρχει εγγεγραμμένο προς συζήτηση στη ρωσική Βουλή.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το κόστος του «κυπριακού κουστουμιού» υπολογίζεται κοντά στα 10 δις. Το ποσό των 10 δις θεωρείται τεράστιο για τα δεδομένα της οικονομίας της Κύπρου. Ο ετήσιος προϋπολογισμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το κόστος. Το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται σε μόλις 18 δις ευρώ. Το κόστος των δανείων από τον μηχανισμό ανέρχεται σε 56% του ΑΕΠ της, όλο για τη κάλυψη της μαύρης τρύπας του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Σύσσωμη η κυρίαρχη αντίληψη τις εξηγεί ως κλασσική μεταδοτική περίπτωση από την έκθεση κυπριακών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει επιτέλους! Η κατάρρευση οφείλεται στην αισχροκέρδεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που ξεπέρασε τα όρια της εθνικής υπόσκαψης, αφού τζόγαρε σωρηδόν στα ελληνικά ομόλογα από την λεγόμενη δευτερογενή αγορά. Την στιγμή που οι ξένοι ομολογιούχοι τα ξεφόρτωναν μετά μανίας. Δεν ήρθαν καν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Οι αδίστακτοι τραπεζίτες είναι υπόλογοι στο κυπριακό λαό και πρέπει να λογοδοτήσουν σε αυτόν άμεσα.

Τώρα μεταφέρουν το λογαριασμό της χασούρας τους στο λαό. Τη βρώμικη δουλειά τους θα την κάνει ο Δούρειο Ίππος του κεφαλαίου που ονομάζεται Τρόικα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση προ αρκετών εβδομάδων κατέγραψε επτά συστάσεις. Όπως συνέβη και σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία οι συστάσεις έγιναν προτάσεις προς διαπραγμάτευση, για να καταλήξει στους δυσβάστακτους όρους του μνημονίου.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε η προσφυγή στο Μηχανισμό σύσσωμος ο αντιδραστικός μηχανισμός του κεφαλαίου, έχει ως βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση του εταιρικού φόρου. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που λυσσαλέα στήριζε όλο αυτό το διάστημα την υπαγωγή σε μνημόνιο. Με συντελεστή 10%, η Κύπρος έχει τη χαμηλότερη φορολόγηση επιχειρήσεων στην Ευρώπη και όπως φαίνεται θα διατηρηθεί καθώς υιοθετείται μοντέλο χρεοστασίου αλλά Ιρλανδίας. Επίσης, ακόμα δεν υιοθετήθηκε το μνημόνιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την εναρμόνιση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα πρότυπα των αποτυχημένων εμπορικών τραπεζών.

Συμπερασματικά, η διαχείριση του κυβερνητικού έργου χωρίς τις κατάλληλες τομές που να οδηγούν στην εξουσία, δηλαδή η τακτική μιας αριστερής κυβέρνησης, αποτελεί γραμμή ήττας των δυνάμεων της εργασίας. Δυστυχώς η ιστορία έγραψε ότι η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης και η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου έγινε από μια αριστερή κυβέρνηση και μάλιστα “κομμουνιστικού” κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: