Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η Μ. Βρετανία, τα βασανιστήρια και η ΕΟΚΑ


Ευχόμαστε και μεις να δικαιωθούν όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά, και να μην ξεχνιόμαστε, να αποκατασταθεί επιτέλους και η μνήμη των αριστερών και αρκετών άλλων που δολοφονήθηκαν από μασκοφόρους του γρίβα ως δήθεν προδότες.

Η εκδίκαση αγωγών Κενυατών αγωνιστών εναντίον της Μ. Βρετανίας για βασανιστήρια που υπέστησαν την περίοδο της αποικιοκρατίας, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την πρώην μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη.

Ολοένα και νέες πληροφορίες για τα βασανιστήρια που υπέβαλλαν οι βρετανοί τους κρατούμενους βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφήνουν άκρως εκτεθειμένη τη Μ. Βρετανία.

Ασφαλώς οι περιπτώσεις αυτές αγγίζουν και την Κύπρο με τους βάρβαρους και απάνθρωπους βασανισμούς αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Είναι γνωστό ότι 14 άνθρωποι πέθαναν από βασανιστήρια.

Όπως ανέφερε στην «Αλήθεια»  ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Θάσος Σοφοκλέους, οι Κύπριοι που βασανίστηκαν από τους Άγγλους την περίοδο του Αγώνα ξεπερνούν τις 3.000.
Μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν 2.500 και οι φυλακισθέντες 850, ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, τονίζοντας πως όλοι όσοι συλλαμβάνονταν τότε από τους Άγγλους, ακόμα και για μια απλή ανάκριση, βασανίζονταν.

Όπως διαβάζουμε στον τύπο, μετά τις δικαστικές προσφυγές των Κενυατών, και αγωνιστές της ΕΟΚΑ προτίθενται να προχωρήσουν στη λήψη νομικών μέτρων κατά της Μ. Βρετανίας.

Επικροτούμε αυτές τις αγωγές και είμαστε σίγουροι ότι οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια θα δικαιωθούν. Έχουν απόλυτο δίκαιο να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης και να δοθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους μια ηθική – έστω – ικανοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: