Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σε ρόλο καταδότη οι βάσεις στη Κύπρο


Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ο «κρίσιμος» γεωπολιτικός ρόλος που έχουν για τη δύση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, ο οποίος φαίνεται να έχει ριζώσει για τα καλά στη κρίση στη Συρία.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κυριακάτικου φύλλου των Τάιμς πληροφορίες που συγκεντρώνονται, μέσω των συστημάτων παρακολούθησης των βάσεων, για μετακινήσεις των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, διοχετεύονται στους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. 

Φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχου της αντιπολίτευσης στη Συρία, που αποκαλύπτει ότι οι βρετανικές Αρχές γνωρίζουν και εγκρίνουν απόλυτα την παροχή πληροφοριών που συλλέγονται από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο στους Σύρους αντικαθεστωτικούς, μέσω Τουρκίας. Όπως ανέφερε οι Βρετανοί παρακολουθούν από την Κύπρο και συλλέγουν πολύ χρήσιμα στοιχεία, τα οποία «δίνουν στους Τούρκους και στους Αμερικανούς και εμείς τα παίρνουμε από τους Τούρκους». Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι αντάρτες κατάφεραν επιτυχημένα χτυπήματα κατά του στρατού σε δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ αμ Σόνταγκ αναφέρεται σε ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας στις συγκρούσεις στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), οι οποίοι επιβαίνουν σε πλοία ανοιχτά της Κύπρου και της Συρίας, χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας που καταγράφουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις των συριακών στρατευμάτων, τις οποίες διαβιβάζουν σε Αμερικανούς και Βρετανούς και, ακολούθως, τις διοχετεύουν στους Σύρους αντάρτες.

Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν την πρώτη επίσημη σύνδεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Έως τώρα αυτή η σύνδεση απλώς φημολογούταν. 

Κατόπιν εντολής της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο έχει κινήσει διαδικασία υποβολής διερευνητικού διαβήματος στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Όπως εξήγησε η ΥΠΕΞ «η χρήση των βάσεων για σκοπούς άλλους από αμυντικούς θα συνιστούσε παραβίαση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης». 

Ανακοίνωση εξέδωσαν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ που καταγγέλλουν τις Βρετανικές κατασκοπευτικές κινήσεις που δια μέσω των Βάσεων αποτελούν πηγή κινδύνου για τους λαούς της περιοχής. Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκοκυπριακό κόμμα Ενωμένη Κύπρος όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο είναι εργαλείο συγκέντρωσης πληροφοριών για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Συρία υπογραμμίζοντας ότι η χρησιμοποίηση του νησιού ως βάση συλλογής πληροφοριών και κατασκοπείας, υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό και θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: