Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αθώος ο Δώρος Πολυκάρπου της ΚΙΣΑ για τα επεισόδια που προκάλεσαν φασίστες στη Λάρνακα


Με χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας

Ικανοποίηση από εκπροσώπους διεθνών και ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων και παραινέσεις προς την κυπριακή Κυβέρνηση

Την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή (5.6.2012) αθώωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) Δώρου Πολυκάρπου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στην ποινική δίωξη εναντίον του για «οχλαγωγία» σε σχέση με τα επεισόδια στις Φοινικούδες της 5ης Νοεμβρίου 2010, εξέφρασαν εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων (NGOs).

«Ψεύτικες» οι κατηγορίες

Όπως ανέφεραν χθες σε κοινή δήλωσή τους στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης λίγες ώρες μετά τη δικαστική απόφαση, οι Κώστας Γκαζής (Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Philippe Goossens (European Association for Human Rights), Barbara Harrel-Bond (Fahamu Refugee Legal Aid Network Program και Euro-Mediterranean Human Rights Network) και Marie Martin (Migreurop), η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την πεποίθηση μιας μεγάλης ομάδας διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων: «Οι κατηγορίες κατά Δώρου Πολυκάρπου ήταν ψεύτικες και τοποθετούνται σε μια σειρά πρόσφατων προσπαθειών των κυπριακών Αρχών να σιωπήσουν την ΚΙΣΑ, μιαν οργάνωση που αγωνίζεται κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Κύπρο για 14 χρόνια».

Μια εμβληματική υπόθεση

Οι εκπρόσωποι των ξένων NGOs με τη δήλωσή τους αυτή καλούν την κυπριακή Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την αθώωση του Δώρου Πολυκάρπου ως την απαρχή μιας νέας συνεργασίας μεταξύ του κυπριακού κράτους και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η υπόθεση είναι εμβληματική», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση, «για την επαγρύπνηση που χρειάζεται για αντιμετώπιση του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και της υποστήριξης αυτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. 

Συστήνουμε στην κυπριακή Κυβέρνηση, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. τον Ιούλιο, να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μπορούν να υλοποιούν την αποστολή τους».

Αξιόπιστη και συνεπής μαρτυρία

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΚΙΣΑ, σχολιάζοντας ότι «18 μήνες μετά, το δικαστήριο αθώωσε τον Δώρο Πολυκάρπου, αφού η κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Κίνησης. Το δικαστήριο στην απόφασή του δεν έκανε αποδεκτή τη μαρτυρία των αστυνομικών που ήταν οι μάρτυρες της κατηγορούσας Αρχής, υποδεικνύοντας την αντιφατικότητα και την αναξιοπιστία της. 

Αντίθετα έκρινε τη μαρτυρία του Δώρου Πολυκάρπου ως αξιόπιστη και συνεπή με τα όσα επίσης καταγράφηκαν σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στο δικαστήριο, καταδεικνύοντας το τι ακριβώς έγινε κατά τα θλιβερά και βίαια εκείνα γεγονότα του 2010, όπως το ίδιο το δικαστήριο τα κατονόμασε».

Τερματίστε κάθε δίωξη

Υπό το φως της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου και της αθώωσης του Εκτελεστικού της Διευθυντή, η ΚΙΣΑ καλεί το κράτος «να τερματίσει κάθε δίωξη εναντίον της οργάνωσης και των μελών της και να στηρίξει το έργο της. 

Να προχωρήσει στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα του φεστιβάλ Rainbow 2010 και τις ευθύνες της Αστυνομίας. Να αποσύρει όλες τις κατηγορίες και να αναστείλει όλες τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον των προσώπων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και δέχθηκαν επίθεση από τα μέλη των ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. Να διερευνήσει και ασκήσει ποινική δίωξη σε όσους πραγματικά διέπραξαν βίαια αδικήματα σοβαρής σωματικής βλάβης με ρατσιστικό κίνητρο εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Και να διερευνήσει και ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον των νεοναζιστών και ακροδεξιών για τον ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους λόγο -και συνθήματα- ο οποίος αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: