Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Απεργία στα ξενοδοχεία Τσόκκος


Για εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα στην αλυσίδα ξενοδοχείων Τσόκκος, κάνουν αναφορά οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ. Συγκεκριμένα, κατηγορούν τη διεύθυνση της εταιρίας Τσόκκος, ότι χωρίς καμμιά διαβούλευση, έκοψε το Ταμείο Προνοίας από πολλούς εργαζόμενους, αφαίρεσε το επίδομα διακεκομμένου ωραρίου και δεν καταβάλλει αποζημίωση για την κυριακάτικη εργασία και τις γιορτές. Επίσης, η εταιρία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε εξαήμερη, αντί πενθήμερης εργασίας,  χωρίς αποζημιώσεις και σε 12ωρη εργασία τους κοινοτικούς εργαζόμενους, χωρίς καταβολή υπερωριών.

 Μετά από την γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου και κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τις συντεχνίες να προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων οποιαδήποτε στιγμή κρίνουν ως κατάλληλη, θέτοντας έτσι υπό κατάσταση απεργίας όλα τα ξενοδοχεία της εταιρίας Τσόκκος. 

Οι συντεχνίες καταγγέλουν την παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας από την εταιρία «CYPROMETAL LTD». Η «CYPROMETAL LTD» είναι υπεργολάβος  σε εργασίες της ΑΗΚ στον Ηλεκτροπαραγωνικό Σταθμό Βασιλικού. Σύμφωνα με τις συντεχνίες, οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στην εταιρία, έχουν εξαναγκαστεί να υπογράψουν προσωπικά συμβόλαια και να εργάζονται 66 ώρες τη βδομάδα (7 μέρες) με ωριαίο ακάθαρτο μισθό 4.05 ευρώ. Για την εξεύρεση λύσης, το Υπουργείο Εργασίας κάλεσε τον εργολάβο και τις συντεχνίες σε συνάντηση, σε διαφορετική περίπτωση θα κηρυχθεί αδιέξοδο με πιθανότητα την κήρυξη απεργίας διαρκείας.

Από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της εταιρείας ΄'Τσόκκος' κατήλθαν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία ένεκα του γεγονότος ότι οι εργοδότες, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να συνεννοηθούν με κανένα προχώρησαν και έκαναν περικοπές στους μισθούς και στα ωφελήματα των εργαζομένων, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Στην απεργία συμμετέχουν και οι κοινοτικοί εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ακόμα χειρότερες συνθήκες και όρους εργασίας.

Η εργοδοσία με το που λήφθηκαν τα απεργιακά μέτρα συνεχώς ενοχλούν τους απεργούς, τους απειλούν ότι θα τους απολύσουν και χρησιμοποιούν απαράδεκτες μεθόδους για να αναγκάσουν το προσωπικό να μπει να δουλέψει». Μάλιστα χειροδίκησαν συνδικαλιστή προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και με τη βία. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ δήλωσε ότι εάν η εργοδοτική πλευρά «δεν αποσύρει τις μονομερείς αυτές ενέργειες, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να κάτσει σε διαπραγμάτευση και να συζητήσει οτιδήποτε.

Ελπίζουμε οι εργαζόμενοι να αντέξουν και να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους και οι συντεχνίες να τους στηρίξουν για όσο χρειαστεί. Εμείς σαν ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ καλούμε σε επαγρύπνηση εργαζομένους, αλλά και συντρόφους και φίλους, δηλώνοντας τη ετοιμότητα μας να εκφράσουμε τη αλληλεγγύη μας με οποιοδήποτε τρόπο στους απεργούς εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: