Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Έκρηξη οργής ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής


Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, ντόπιοι και μετανάστες έδωσαν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές μαζική και ενωτική απάντηση στις επιθέσεις της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή 8 Ιούνη. Εκτός από τις ανταποκρίσεις που υπάρχουν στις διπλανές στήλες, αντιφασιστικά συλλαλητήρια έγιναν την Παρασκευή 8/6 στη Νάουσα και στο Βόλο, την Πέμπτη 7/6 στην Ξάνθη ενώ την Τρίτη 12/6 τη σκυτάλη πήραν τα Χανιά.

Στην Ομόνοια, γύρω στις 7 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται αγωνιστές όλων των ηλικιών από δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά απλώνοντας στην πλατεία τα πολύχρωμα πανώ τους. Η δύναμη της μαζικότητας, του πλήθους των αντιρατσιστικών οργανώσεων και των οργανώσεων της αριστεράς που ενώθηκαν μαζί με τους μετανάστες, έδωσε απάντηση στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας που συνέχισε να κάνει πλάτες στη ναζιστική συμμορία ακόμα και μετά την επίθεση απέναντι στις βουλευτίνες της αριστεράς μπροστά στις κάμερες.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία της η Αλεξάνδρα Μαρτίνη φοιτήτρια από την Καλών Τεχνών, ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, η Ελλη Πανταζοπούλου φοιτήτρια οικονομικού Νομικής, η Μαριάννα μαθήτρια από την Καλλιθέα, η Κατερίνα Θωίδου από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Νίκαιας, ο Θοδωρής Κλάδης από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Μετά τις ομιλίες ο κόσμος βγήκε στη Σταδίου, φτάνοντας μέχρι τη Βουλή με τα αμέτρητα πανώ γεμάτα κόσμο να γεμίζουν όλο το Σύνταγμα. Πίσω από το κεντρικό πανώ «έξω οι Νεοναζί», ακολουθούσαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Γληνός, η ΚΕΕΡΦΑ Ν. Κόσμου, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πανεπιστημιούπολης, το εντυπωσιακό σε όγκο μπλοκ της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, η Πρωτοβουλία Καλλιθέας Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και Αιγύπτιων Μεταναστών και το πανώ της Λαϊκής Συνέλευσης Νέας Σμύρνης.

«Το συλλαλητήριο σήμερα είναι κάτι παραπάνω από τέλειο», μας είπε η Αμίρα. «Στην Καλλιθέα Αιγύπτιοι και αντιφασίστες είμαστε μαζί ενάντια στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Εγώ ζω εδώ 20 χρόνια. Ποτέ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Η Χρυσή Αυγή είναι που δημιουργεί τα προβλήματα και πρέπει να τη διώξουμε από παντού».

Ακολουθούσαν το πανώ του ΣΕΚ «Ποτέ ξανά φασισμός», η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νίκαιας, η ΚΕΕΡΦΑ Παντείου, οι μαθητές Αντικαπιταλίστα μαζί με την Πρωτοβουλία μαθητών 3ου ΓΕΛ Ζωγράφου. «Κατεβήκαμε σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι περίοδος εξετάσεων γιατί στο σχολείο μας έχουμε πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή. Χτες φτιάξαμε το πανώ και αποφασίσαμε να κατέβουμε. Προσπαθούμε να οργανώσουμε αντιφασιστική πρωτοβουλία στο σχολείο γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τη Χρυσή Αυγή», μας είπε η Νεφέλη. 

Ακολουθούσε το πανώ της «Επιτροπής Ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι», η Αντιφασιστική Επιτροπή Περιστερίου, το πανώ των φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολύ μαζικό μπλοκ, της ΟΚΔΕ Σπάρτακος, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλατσίου-Κυψέλης, της ΔΕΑ, του ΚΚΕ-μλ και ΜΛ-ΚΚΕ, της Πρωτοβουλία ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, το Δεν Πληρώνω, το ΕΕΚ και χιλιάδες ακόμα ανένταχτοι αντιφασίστες και αντιφασίστριες. 

Ήταν το μεγαλύτερο αντιφασιστικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων και μάλιστα σε μία προεκλογική περίοδο, που έστειλε το μήνυμα ότι η αντιφασιστική πλειοψηφία θα είναι ο νικητής και στις εκλογές και αμέσως μετά μέχρι να στείλει τους φασίστες οριστικά πίσω στις τρύπες τους.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ φοιτητές από την Καλών Τεχνών για να καταγγείλουμε τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Το ότι μπήκαν στη Βουλή δεν τους έκανε λιγότερο επικίνδυνους όπως νόμιζαν κάποιοι. Αυτό τους έδωσε θάρρος να βγαίνουν στις γειτονιές και να κάνουν δολοφονικά πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες και όχι μόνο. Έχουν εξαπολύσει οργανωμένες επιθέσεις ενάντια σε αγωνιστές, ενάντια στους φοιτητές και στο ίδιο το φοιτητικό άσυλο.

Τους είδαμε μέσα στο Φυσικό και το Μαθηματικό με μαχαίρια και λοστούς, στην ΑΣΟΕΕ να επιτίθονται με πέτρες σε φοιτητές και μετανάστες και σήμερα επιτέθηκαν στην Καλών Τεχνών. Δεν θα το επιτρέψουμε, θα φτιάξουμε αντιφασιστικές επιτροπές σε κάθε σχολή, θα χτίσουμε μαζικό αντιφασιστικό μέτωπο σε κάθε γειτονιά για να τους τσακίσουμε από παντού.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη, φοιτήτρια ΑΣΚΤ

Εδώ και αρκετό διάστημα οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να στοχοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα που έδωσε τεράστια μάχη από το 2006, αλλά και όλη την προηγούμενη χρονιά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν σαν στόχο να τρομοκρατήσουν τους χιλιάδες φοιτητές που δίνουν μάχες μέσα στις σχολές τους ενάντια στους νόμους, τις επιθέσεις των μπάτσων, ενάντια στην άρση του ασύλου. Για αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα έχουμε έρθει εδώ με τα πανώ μας για να διαδηλώσουμε ενώνοντας τις φωνές μας με τους μετανάστες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για να τελειώνουμε με τις σκληρές επιθέσεις των μνημονίων και των φασιστών. 

Να σπάσουμε το αυγό του φιδιού που προσπαθεί να γίνει δεκανίκι σε μία άρχουσα τάξη που παραπαίει. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τη μάχη μας για να εξασφαλίσουμε ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα μπορέσουν καν να σχηματίσουν ψηφοδέλτια. Να τους απομονώσουμε και να τους τσακίσουμε οπουδήποτε προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι.

Έλλη Πανταζοπούλου, φοιτήτρια ΝΟΠΕ

Όταν ο Κασιδιάρης στρέφει τις γροθιές του ενάντια στις βουλευτίνες της αριστεράς, το κάνει για να στείλει μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη, σε κάθε απεργό, σε κάθε φοιτητή που κάνει κατάληψη.
Αυτές οι γροθιές ήταν οι γροθιές ενός σάπιου πουλημένου συστήματος που φέρνει ανεργία φτώχεια και εξαθλίωση. Οι Κασιδιάριδες είναι τα μαστίγια αυτού του συστήματος. Δε θα τους αφήσουμε, θα τους κόψουμε τα χέρια με τη δύναμη των εργατών, με την ενωμένη πάλη στις γειτονιές, στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής συγκέντρωσης καταγγελίας των φασιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Όσους μπάτσους και να στείλουν για να συνοδεύουν αυτή τη φασιστική συμμορία, δεν θα τους περάσει.

Πέτρος Κωνσταντίνου, Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ

Tις τελευταίες 15 μέρες από την Χαλκίδα μέχρι την Κόρινθο, έχουν γίνει πολλές επιθέσεις. Μετά από την χτεσινή επίθεση του φασίστα Κασιδιάρη στις δύο γυναίκες της αριστεράς, τώρα όλος ο κόσμος ξέρει τι σημαίνει φασισμός.

Η Πακιστανική Κοινότητα εδώ και τέσσερα χρόνια παλεύει για να διώξει τους φασίστες από τις γειτονιές. Αυτοί που χτυπάνε με μαχαίρια και ξύλα δεν μπορούν να το παίζουν πολιτικοί. Κάθε μέρα θα παλεύουμε με διαδηλώσεις και θα λέμε όχι στη Χρυσή Αυγή, όχι στο φασισμό, όχι σε αυτούς που περιμένουν έξω από το εργοστάσιο να δολοφονήσουν τους εργάτες. Τώρα είμαστε πιο δυνατοί γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι οι φασίστες δεν χωράνε ούτε στη βουλή ούτε στα κανάλια ούτε στις γειτονιές. Ζήτω η εργατική τάξη! Ζήτω η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών

Με πρωτοβουλία μαθητών του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε την Κυριακή 10 Ιούνη στις εγκαταστάσεις του σχολείου, επιτροπή για την Ενότητα Πακιστανών και Ελλήνων. Συμμετείχαν πάνω από 200 πακιστανοί που ζουν στην περιοχή, καθηγητές του σχολείου και εκπρόσωπος της ΚΕΕΡΦΑ. Στο τέλος άφησαν όλοι τα τηλέφωνά τους, εκλέχθηκε προεδρείο και αποφασίστηκε να φτιαχτεί άμεσα σελίδα στο ίντερνετ για άμεση επικοινωνία μεταξύ μας.

Μπιλάλ Καμάρ

Θεσσαλονίκη

Μετά την επίθεση του φασίστα Κασιδιάρη στις υποψήφιες βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ1 την Πέμπτη, που αποτέλεσε απλά το αποκορύφωμα του μπαράζ επιθέσεων των χρυσαυγιτών σε μετανάστες και αριστερούς αγωνιστές σε πολλές περιοχές της χώρας μετά την εκλογική τους επιτυχία, πάνω από δύο χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες στις 8 Ιούνη στην Θεσσαλονίκη έδωσαν την καλύτερη απάντηση στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Τα συνθήματα «Ποτέ ξανά φασισμός», «Οι φασίστες είναι εχθροί των εργατών, είναι τα μαντρόσκυλα των καπιταλιστών» και «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός- εδώ δεν θα περάσει ο φασισμός» κυριάρχησαν.

Πλειάδα φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή, το ΕΚΘ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η ΕΔΟΘ, η ΕΝΙΘ, ο σύλλογος εργαζομένων ΚΘΒΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, σειρά συνδικάτων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, κάλεσαν και έδωσαν το παρών στο, κάτι παραπάνω από πετυχημένο, αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

Από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρέτισε ο Μπάμπης Κουρουνδής, ο οποίος τόνισε τον πραγματικό ρόλο της Χρυσής Αυγής που είναι εκ διαμέτρου αντίθετος από το «αντισυστημικό» προφίλ που προσπαθούν να διαμορφώσουν εξαπατώντας τον λαό. Ο Wally Ndour που απηύθυνε τον χαιρετισμό εκ μέρους της Ένωσης Μεταναστών Εργατών εξέφρασε την ελπίδα ότι το κίνημα θα καταφέρει να απομονώσει τους ναζί ενώ ο Απόστολος Κοκκίνης από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική τους ενδυνάμωση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης του ΣΥΡΙΖΑ στον χαιρετισμό του επεσήμανε την οξύτητα του προβλήματος του ρατσισμού και του φασισμού και ο Νίκος Νικήσιανης της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης υπενθύμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φασιστών.

Για τους φοιτητικούς συλλόγους ο Σταύρος Κωνσταντόπουλος κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα του για την μαζικοποίηση του κινήματος. Τέλος, ο Κώστας Τορπουζίδης που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ δεν άφησε καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους φασίστες τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπών σε κάθε γειτονιά αφού, όπως είπε, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία ελευθερία για τους εχθρούς της ελευθερίας, γι’ αυτούς που εκμεταλλευόμενοι τους αγώνες του εργατικού κινήματος αξιοποιούν τις κατακτήσεις του για να το τσακίσουν».

Η πορεία, που όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε διαρκώς, ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και αφού διέσχισε πολλούς κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Η πολιτική εμπειρία που αποκομίσαμε μπορεί να συνοψιστεί σε δύο καίρια συμπεράσματα: το πρώτο είναι ότι ο φασισμός τσακίζεται μέσα από ένα πλατύ ενιαίο εργατικό μέτωπο και το δεύτερο ότι το κίνημα δεν πτοείται και δεν τρομοκρατείται.

Πάτρα

Πάνω από 500 άτομα συμμετείχαν στο αντιναζιστικό συλλαλητήριο στις 8/6 στην Πάτρα. Ένα συλλαλητήριο ακόμα μεγαλύτερο και από εκείνο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη στις 17 Μάρτη εναντία στα γραφεία της Xρυσής Αυγής.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Προσφύγων, η Ανοιχτή Αντιφασιστική Συνέλευση Πάτρας, πολύς κόσμος από το ΣΥΡΙΖΑ, τον αναρχικό χώρο καθώς και αλλά κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ανάμεσα τους πολλοί μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Γεωργίου τον λόγο πήραν ομιλητές από τους παραπάνω φορείς και οργανώσεις. Όλοι έβαλαν ένα κοινό σημείο, ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στα μνημόνια της φτώχειας, την ανεργία, το ρατσισμό όπως και να τσακίσουμε τους δολοφόνους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να τους στείλουμε πίσω στις τρύπες τους, αυτούς και τις φασιστικές τους επιθέσεις ενάντια στην κοινωνία, τους μετανάστες, τους φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες. Η πορεία ακολούθησε τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και με την θερμή υποστήριξη των πολιτών που παρακολουθούσαν από τον δρόμο και τα μαγαζιά κατέληξε με συνθήματα πίσω στην πλατεία Γεωργίου.

Βάσω Κουλεντάκη

Γιάννενα

Μεγάλη επιτυχία είχε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα, που η συμμετοχή του ξεπερνούσε τα 1000 άτομα. Η μαζικότητα αυτή οφείλεται στο ότι το στήριξαν διαφορετικοί χώροι και ενεπλάκησαν πολλά άτομα για την οργάνωσή του.

Στην πορεία συμμετείχαν με πανώ, ύστερα από απόφαση οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΠΤΕΤ και του ΤΕΙ, η Πρωτοβουλία Φοιτητών, η ΚΕΕΡΦΑ, οι Anticapitalista, η πρωτοβουλία αναρχικών "No Passaran", η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ(μ-λ) - ΜΛ-ΚΚΕ. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μεταναστών από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν. Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό από τον Κασιδιάρη στις βουλευτίνες της Αριστεράς σίγουρα γέμισε με οργή πολύ κόσμο, αλλά κινητοποίησε και πιο διστακτικά κομμάτια της Αριστεράς (ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κάλεσε στην πορεία το πρωί της 8ης Ιούνη) και έπαιξε ρόλο στο να κατέβουν στο δρόμο μαζί μας.

Ήταν η μαζικότερη αντιφασιστική διαδήλωση στα Γιάννενα, πολύ ζωντανή, με συνθήματα σε όλη τη διάρκειά της όπως: "Στα Γιάννενα ποτέ-ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά", "Ποτέ Ξανά φασισμός", "Το φασισμό τσακίστε σ' ολάκερη τη γη, σκατά στο ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή", "Εργάτες Ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί" κλπ. Χαρακτηριστική ήταν η στάση του κόσμου από τα μαγαζιά και τα μπαλκόνια που έβγαινε και χειροκροτούσε τη διαδήλωση. Η πορεία πέρασε από το παλιό Χατζηκώστα που είχε πραγματοποιηθεί η επιχείρηση σκούπα από τους μπάτσους λίγες μέρες πριν και κατέληξε στην Καλούτσιανη όπου είχε προηγηθεί φασιστική επίθεση σε σπίτι μεταναστών.

Η διάθεση του κόσμου απέναντι στους φασίστες φάνηκε ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι γνωρίσαμε κόσμο που ήθελε να δραστηριοποιηθεί με την ΚΕΕΡΦΑ. Αυτή η διαδήλωση στην πόλη μας είναι σίγουρα μία γερή απάντηση στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, συσπείρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας αλλά θα χρειαστεί να κινηθούμε οργανώνοντας και τραβώντας μαζί μας την οργανωμένη εργατική τάξη με τα σωματεία και τα συνδικάτα. Η μάχη δεν τελειώνει εδώ, είναι ένα καλό κρατούμενο για τη συνέχεια.

Λουίζα Γκίκα, Γιούλη Καραγιαννάκου

Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη το αντιρατσιστικό- αντιφασιστικό συλλαλητήριο που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή 8/6, έγινε με περίπου 150 άτομα, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα ΕΑΑΚ, μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης, μαθητές, φοιτητές κι εργαζόμενους που ήρθαν να διαδηλώσουν ενάντια στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και να φωνάξουν πως αυτή η συμμορία νεοναζί πρέπει να βγει παράνομη.

Με συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών και κατά των μνημονίων και των καπιταλιστών, έγινε πορεία μέσα στην πόλη. Χαρακτηριστική ήταν η συζήτηση με κάποιους μαθητές που έβαλαν από μόνοι τους το ζήτημα ότι η Χρυσή Αυγή σαν δεκανίκι του συστήματος την πέφτει στην αριστερά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, κι άρα χρειάζεται ενιαίο μέτωπο για να τους σταματήσουμε και αντικαπιταλισμός για να τους ανατρέψουμε.

Ζανέττα Λυσικάτου

Ρέθυμνο

Μεγάλη συμμετοχή είχε η αντιφασιστική διαδήλωση της Παρασκευής και στο Ρέθυμνο.
Περίπου 500 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων οργανώσεων, που είχε αποκτήσει και εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα, λόγω της πρόσφατης χυδαίας επίθεσης του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη σε Κανέλλη και Δούρου. 

Αλλά και στο Ρέθυμνο, το βράδυ της Πέμπτης, νεαροί οπαδοί της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να τραμπουκίσουν συντρόφισσες του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έφτιαχναν αντιφασιστικά πανό στο περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να πάρουν φυσικά τη μαζική απάντηση του κόσμου που συγκεντρώθηκε πολύ γρήγορα από τα γύρω μαγαζιά, απομόνωσε και έδιωξε τους φασίστες. Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να κατέβει ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά στη διαδήλωση της Παρασκευής.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι στο Ρέθυμνο έχει ήδη γίνει μια πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία αντιφασιστικού μετώπου, με πολύ θετική ανταπόκριση από συνδικαλιστές, αγωνιστές της αριστεράς και ανένταχτο κόσμο που καταλαβαίνει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για μαζική και ενωτική αντιφασιστική δράση.

Νίκος Βούλτσος

Ηράκλειο

Στην πορεία στο Ηράκλειο συμμετείχαν γύρω στα 80 άτομα με δύο μπλοκ, ΚΕΕΡΦΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν και ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος σε σχέση με το προηγούμενο μεγάλο συλλαλητήριο στις 17/3, το αποτέλεσμα ήταν πολύ κερδοφόρο για την πορεία των αντιφασιστών στο Ηράκλειο. Ήρθαν εργαζόμενοι από νοσοκομεία, νέοι φοιτητές και μαθητές με τους οποίους θα μπορέσουμε να κάνουμε μαζί κινήσεις στο επόμενο διάστημα και μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών.

Εκεί βρίσκονται τα κλειδιά για να πετύχουμε στο μέλλον μαζικότερες πορείες. Στο κατά πόσο, πρώτον, θα ανοίξουμε περισσότερο την δουλειά μας στα σχολεία, εκεί που το θέμα των φασιστών είναι πιο έντονο και δεύτερον, στο πόσο θα καταφέρουμε να συγκεντρώνουμε συντρόφους μετανάστες. Η εικόνα από το συλλαλητήριο ήταν πολύ καλή διότι είδαμε παλιούς μετανάστες συντρόφους να φέρνουν νέο κόσμο, καταλαβαίνοντας την σημασία στο να απλωθεί η αντιφασιστική δράση και να δεθούν με το υπόλοιπο κίνημα. 

Η μάχη ενάντια στους νεοναζί δεν σταματά εδώ. Ήδη ενημερωθήκαμε ότι η Χρυσή Αυγή ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία στο Ηράκλειο και πρέπει να δώσουμε αγώνα ώστε κάθε σύλλογος, σωματείο, φορέας και πολίτης να μην τους παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για γραφείο και να τους απομονώσει από όλη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: