Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Συγκρούσεις Ισπανών ανθρακωρύχων με την αστυνομία


Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις στη βόρεια Ισπανία όπου οι ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας.
 
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, απεργοί  ανθρακωρύχοι οπλισμένοι με χειροποίητες ρουκέτες και   σφεντόνες, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη βόρεια Ισπανία  με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα, δύο από αυτά σοβαρά.

Η πρόσφατη απεργία είναι η πιο βίαιη από τις πολλές απεργίες που έχουν γίνει τελευταία στην Ισπανία ως αντίδραση στα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν να βγάλουν την φορτωμενη με χρέος χώρα από την οικονομική  κρίση.

Οι ανθρακωρύχοι ανησυχούν πως οι  περικοπές της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδοτήσεων από τις εξορύξεις από 375εκ σε 137εκ το χρόνιο,  θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

Η Ισπανία εφαρμόζει γενικώς περικοπές, ως μέρος μιας οικονομικής αναθεώρησης με στόχο την περικοπή του μεγάλου ελλείμματος, αλλά αυτό το σχέδιο έρχεται σε μια στιγμή που το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι σχεδόν στο 25 τοις εκατό.

Τέσσερις αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να άρει τα οδοφράγματα από φλεγόμενα ελαστικά που είχαν στηθεί στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας. Οι ανθρακωρύχοι απάντησαν με έναν καταιγισμό πυραύλων,   σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Παρασκευή  το περιφερειακό γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Ένας δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραυματισμό στο στήθος που προκλήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Τρεις άλλοι αστυνομικοί έπαθαν εγκαύματα που προκλήθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από σωλήνες που κρατούσαν οι διαδηλωτές στους ώμους και   δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν με κοψίματα και μώλωπες, ανέφερε η δήλωση.

"Διαδηλώναμε για να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας και όταν η αστυνομία μας επιτέθηκε  οι συντροφοί μου αμύνθηκαν" δήλωσε ο Gerardo Cienfuegos, 39ετών, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανθρακωρύχος από τότε που ήταν 16 ετών.

Ο Cienfuegos, ανέφερε ότι περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στα ορυχεία στην περιοχή  απειλούνται με εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Η εξόρυξη είναι αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας των βορείων επαρχιών Asturias και Leon από τότε που οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν χρυσό και άνθρακα στην περιοχή, σχεδόν 2.000 χρόνια πριν.

Αρκετές χιλιάδες ανθρακωρύχοι έχουν συγκρουστεί  με την αστυνομία στη Μαδρίτη, από τις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης που θα κάνουν τον τομέα τους  να καταρρεύσει.


title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
http://director.denverpost.com/p.php?a=RmJzb3p5Y0xpY2VnYXdeeHZ4f2xsVDwyMDAnS1JVKy0hIC0qOjs%2FMT47LiMoOD4uOzoyOSc%2FMis2JTEuJysgIg%3D%3D&m=1339777596

Δεν υπάρχουν σχόλια: