Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Αριστερού Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ

Πριν λίγες μέρες είχαμε αναδημοσιεύσει άρθρο του Σενέρ λεβέντ με τίτλο

Ώρα γιά Μαζικό Αγώνα Ενάντια στην Κατοχή


Αυτά που λέει και γενικά ο συνεπής αγώνας του ενάντια στη κατοχή,αλλά και η συμβολή του στη προώθηση της κοινής δράσης ε/κ-τ/κ ενάντια σ αυτή,τον έχουν βάλει στο στόχαστρο της εξουσίας και του πολιτικού κατεστημένου στους τουρκοκύπριους και τη τουρκία,με αποτέλεσμα να δεχθεί πολλές φορές απειλές και επιθέσεις από τούρκους εθνικιστές και εντολοδόχους της εξουσίας.Το αποκορύφωμα ήταν χθες με την απόπειρα δολοφονίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΡΙΚ, ένοπλος άνδρας επιχείρησε να εισέλθει στα γραφεία της εφημερίδας, πυροβολώντας ανεπιτυχώς εναντίον του δημοσιογράφου Αλί Οζμάν. Ούτε ο Σενέρ Λεβέντ έπαθε τίποτα.
Ο δράστης, ο οποίος φαίνεται να είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε επιχειρήσει και τον περασμένο Φεβρουάριο να δολοφονήσει τον Σενέρ Λεβέντ, συνελήφθη.

Ο δράστης της νέας επίθεσης στην «Αφρίκα» ονομάζεται Μουσταφά Γιαλτσίν, είναι 26 ετών και κατάγεται από το Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας. Πριν από λίγους μήνες «έκλεισε» συμφωνία με παράγοντες της μαφίας και μετέβη στα κατεχόμενα με απώτερο στόχο τη δολοφονία του γνωστού Τ/κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ. 
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο για τη δολοφονία του Σ. Λεβέντ δεν προχώρησε εξαιτίας ασυμφωνίας του Γιαλτσίν με την τουρκική μαφία σχετικά με τη χρηματική του αμοιβή.
Μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας, ο Γιαλτσίν παρέμεινε στα κατεχόμενα και προσέγγισε τον Λεβέντ, τον οποίο ενημέρωσε για το όλο σχέδιο και ισχυρίστηκε ότι γνωρίζοντας τον ίδιο και τις ιδέες του αποφάσισε να μην προχωρήσει στη δολοφονία του.
Η «Αφρίκα» παρακολούθησε τις κινήσεις του Γιαλτσίν και στις 19 Ιουνίου κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη φωτογράφιση του. Εν τω μεταξύ, ο Γιαλτσίν επέστρεψε στην Τουρκία και «έκλεισε» νέα συμφωνία για νέα επίθεση στην «Αφρίκα» και στον Λεβέντ.
Την 1η Ιουλίου ο Γιαλτσίν επέστεψε στα κατεχόμενα και χθες το βράδυ μετέβη στο κτήριο στο οποίο στεγάζεται η «Αφρίκα». Φτάνοντας στα γραφεία της «Αφρίκα», τα οποία βρίσκονται απέναντι από τη λεγόμενη βουλή, ο Γιαλτσίν χτύπησε το κουδούνι και ζήτησε να συναντήσει τον δημοσιογράφο Αλί Οσμάν.
Οι κινήσεις του Γιαλτσίν αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από τον εργαζόμενο στην εφημερίδα, Αλί Οσμάν Ταμπάκ, ο οποίος αρχικά δίστασε να ανοίξει την πόρτα. Ο Γιαλτσίν είπε ποιος ήταν και ότι επιθυμούσε να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στον Σενέρ Λεβέντ.
Η επιμονή του Γιαλτσίν έπεισε τον Ταμπάκ ο οποίος στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα της «Αφρίκα». Ακριβώς εκείνη την στιγμή, ο δράστης ψιθύρισε στον Ταμπάκ «να με συγχωρέσεις» και πυροβόλησε. Ο Ταμπάκ πρόλαβε να κλείσει την πόρτα εγκαίρως και έτσι η μια σφαίρα από το πιστόλι του δράστη βρήκε τον τοίχο και όχι τον ίδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Σταρ», ο Γιαλτσίν έχει καταδικαστεί στην Τουρκία για παρόμοια αδικήματα.
(πηγή για τα παραπάνω είναι η κυπριακή εφημερίδα καθημερινή)

Με ”αποτροπιασμό και βδελυγμία” καταδικάζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), ”την νέα εξτρεμιστική επίθεση και απειλή” κατά της ζωής του εκδότη της εφημερίδας ‘Αφρικα’ Σενέρ Λεβέντ και του αρχισυντάκτη της, Αλί Οσμάν και σημειώνει ότι το περιστατικό θα καταγγελθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ”η ΕΣΚ και η δημοσιογραφική οικογένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον Σενέρ Λεβέντ, τον Αλί Οσμάν και σε όλους τους λειτουργούς των ΜΜΕ που αγωνίζονται για την αλήθεια και τις αρχές της δημοκρατίας”.
Η ΕΣΚ αναφέρει ότι ”ο πληρωμένος δολοφόνος, εκτελώντας συμβόλαιο θανάτου των φασιστικών και εξτρεμιστικών στοιχείων της Αγκυρας, έφθασε το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας με στόχο να σκοτώσει τον γνωστό σε όλους μας Σενέρ Λεβέντ”.
Προσθέτει ότι ”επιδίωξη των οργανωτών της δολοφονικής επιχείρησης είναι να σιγήσει η θαρραλέα φωνή του και της εφημερίδας του και γενικότερα να πληγεί η ελευθερία του Τύπου και να φιμωθεί κάθε φωνή που στέκεται εμπόδιο στα φασιστικά σχέδια των οργάνων της Τουρκίας στα κατεχόμενα”.
”Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, ο επίδοξος δολοφόνος έφθασε από την Άγκυρα επί τούτου, πράγμα που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το βαθύ κράτος ζει και βασιλεύει”, καταλήγει η ανακοίνωση

ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΕΝΕΡ Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: