Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Oι σχέσεις «στοργής» ελληνικής αστυνομίας-Χρυσής Αυγής


 Τις σχέσεις «στοργής» ανάμεσα στην Αστυνομία και ακροδεξιές οργανώσεις που το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούσε επί χρόνια να αποτινάξει, επανέφερε στη μνήμη η προνομιακή μεταχείριση από άνδρες των ΜΑΤ των πέντε κουκουλοφόρων την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Τα Νέα, της 2 Ιουλίου 2011

Η αιτιολογία της ΕΛ.ΑΣ. ότι επρόκειτο για «πολίτες που απεγκλωβίσθηκαν» δεν είναι πειστική από τη στιγμή που ανάλογη προστασία δεν παρασχέθηκε σε άλλες ομάδες πολιτών. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι έλαβαν προστασία ενώ κρατούσαν λοστούς και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους: δύο συνθήκες που σε άλλες περιπτώσεις ήταν αρκετές για να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι ένας εξ αυτών των πέντε είναι γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις δεν θεωρείται διόλου τυχαίο.
«
Είναι αλήθεια πως στο Σώμα υπάρχουν αρκετοί συμπαθούντες του χώρου. Σε μερικές μονάδες το ποσοστό αυτό ίσως να φτάνει και το 20%», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Νίκος Καραδήμας.

Η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά που η Αστυνομία επισήμως παραδέχθηκε τις στενές σχέσεις μελών της με τη Χρυσή Αυγή και λοιπές ακροδεξιές οργανώσεις καταγράφηκε σε έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Απριλίου 2004.

Στην έκθεση - βόμβα οι συντάκτες της ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους». Ο αδελφός καταζητούμενου, εκείνη την εποχή στελέχους της Χρυσής Αυγής, ήταν στη συνοδεία πολύ γνωστού βουλευτή.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημάνθηκε πως «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους».

«H Αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπ στο παρελθόν, στις μαζικές διαδηλώσεις, στις επετείους κυρίως της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και σε εκδηλώσεις του "αριστερίστικου και αναρχικού χώρου" για να εμφανίζονται ως "αγανακτισμένοι" πολίτες και να προκαλούν επεισόδια», κατέγραψαν στην έκθεσή τους οι αστυνομικοί. Λίγοι έδειξαν έκπληκτοι στην Αστυνομία με τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας.

Στην τελευταία χρονικά έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας για τη Χρυσή Αυγή γίνεται μια ιστορική αναδρομή της οργάνωσης, της συμμετοχής μελών της στις εκδηλώσεις μίσους στον Γράμμο, το Βίτσι και τον Μελιγαλά. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα και συσπείρωση μελών από περιοχές του κέντρου και την επαρχία και αυτό αποδίδεται στο αίσθημα απειλής από την αυξημένη παρουσία αλλοδαπών και από την κατ' αυτούς αλλοίωση των χαρακτηριστικών του έθνους», αναφέρει η έκθεση «ιδεών» της Ασφάλειας που καταλήγει πως «το τελευταίο διάστημα οργανώνουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα εκδηλώσεις για την εκδίωξη των μεταναστών».

Το ιστορικό των συγκοινωνούντων δοχείων

Οκτώβριος 1991
Αστυνομικοί των ΜΑΤ με τη βοήθεια ακροδεξιών «αγανακτισμένων» πολιτών πολιορκούν επί ώρες το Πολυτεχνείο. Τα επεισόδια κατέληξαν στον εμπρησμό της πρυτανείας

Απρίλιος 1993
Αστυνομικοί στήνουν χουντογλέντι στο πεδίο βολής της Θέρμης και «βαφτίζουν» με ρετσίνα νεαρό Αλβανό

Απρίλιος 1995
Σε επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ ακροδεξιοί παρατάσσονται δίπλα στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Βρίζουν και πετούν πέτρες εναντίον νεαρών. Τραυματίζεται μια κοπέλα.

Ιούνιος 1998
Μέλη της Χρυσής Αυγής προκαλούν με την ανοχή της Αστυνομίας επεισόδια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Ακολουθεί η απόπειρα δολοφονίας κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή

Νοέμβριο 2002
Με την ανοχή της Αστυνομίας που δεν επενέβη εγκαίρως, ακροδεξιοί τραυμάτισαν με μαχαίρι φοιτητή στην οδό Σολωμού

Απρίλιος 2006
Ακροδεξιοί τραυμάτισαν με μαχαίρι δύο φοιτητές στο Πάντειο και ξυλοκόπησαν άγρια μια φοιτήτρια.

Νοέμβριος 2006
Ακροδεξιοί μαζί με τα ΜΑΤ επιτέθηκαν εναντίον αναρχικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Φεβρουάριος 2008
Η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε εκδήλωση για την επέτειο των Ιμίων στην Πλατεία Κολοκοτρώνη. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν και οργανώσεις της Αριστεράς. Δυο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής

Ιούνιος 2011
Μέλη ακροδεξιάς συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΘΕΛ και άγνωστης ταυτότητας άτομα, οπλισμένα με ρόπαλα και έχοντας καλυμμένα με κράνη και μάσκες τα πρόσωπά τους, «περιθάλπτονται» από διμοιρίες των ΜΑΤ και οδηγούνται στον προστατευόμενο χώρο του Κοινοβουλίου

Το κυνήγι - φιάσκο του Περίανδρου στη... Βενεζουέλα

Ισως η πιο κραυγαλέα απόδειξη των «συγκοινωνούντων» δοχείων ΕΛ.ΑΣ. και Χρυσής Αυγής αποκάλυψε η υπόθεση του Περίανδρου. Λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Κρατικής Ασφάλειας, ψηλά στην ατζέντα της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν η σύλληψη του Περίανδρου, κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλου. Ο Περίανδρος κατηγορούνταν για την επίθεση εις βάρος τριών μελών του νέου Αριστερού Ρεύματος και τον βαρύτατο τραυματισμό τού τότε φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998.

Για τον εντοπισμό του μάλιστα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε διατάξει τη δημιουργία ειδικής ομάδας το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ενώ σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει πως «ο Αρειος Πάγος έπρεπε να έχει θέσει τη Χρυσή Αυγή εκτός νομικού πλαισίου».
Τελικά το κυνήγι του Περίανδρου κατέληξε σε ένα ακόμη φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. Η αρμόδια ομάδα ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό του φερόμενου ως υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Δύο φορές οι πληροφορίες που έφτασαν στην Ασφάλεια για παρουσία του Περίανδρου σε μοναστήρι στον Ωρωπό δεν αξιοποιήθηκαν.

Η Ασφάλεια μάλιστα σε μια κίνηση που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά έσπευσε να δηλώσει πως ο Περίανδρος είχε διαφύγει, τρεις μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του. Από ανώτερους αστυνομικούς δόθηκε και η πληροφορία πως ο Περίανδρος είχε διαφύγει στη Βενεζουέλα, επιχείρημα το οποίο καταρρίφθηκε από τους δικηγόρους του Κουσουρή, οι οποίοι χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα αστυνομικά μέσα διαπίστωσαν πως ουδέποτε ο καταζητούμενος είχε πάει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οπως προέκυψε στη συνέχεια από εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η Αστυνομία απέτυχε να τον συλλάβει γιατί οι ενέργειες της ειδικής ομάδας σαμποταρίστηκαν εσωτερικά! Αυτό τουλάχιστον καταγράφηκε σε απόρρητα δελτία που διαβιβάσθηκαν από την Ασφάλεια τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του '99 αντίστοιχα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για προσωπική ενημέρωση του κ. Χρυσοχοΐδη.

Αρχικά η ειδική ομάδα συναντήθηκε με τρεις πρώην χρυσαυγίτες, που είχαν έρθει πάλι σε επαφή με την Αστυνομία και έδιναν πληροφορίες για τις κινήσεις του Περιάνδρου, με τον οποίο είχαν καταφέρει και να μιλήσουν.

Ξαφνικά όμως οι «πληροφοριοδότες» έκοψαν την επαφή τους με την ΕΛ.ΑΣ., δηλώνοντας φόβο για τη σωματική τους ακεραιότητα και κίνδυνο καταστροφής της περιουσίας τους από μέλη της Χρυσής Αυγής. Φίλος τους αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε και στη φρουρά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την εποχή της έρευνας, στον οποίο μίλησαν για τις συναντήσεις που είχαν με μυστικούς αστυνομικούς, τους συνέστησε να σταματήσουν κάθε επαφή, γιατί τα πράγματα ήταν πολύ επικίνδυνα αφού «η μισή Αστυνομία ήθελε να συλληφθεί ο Περίανδρος και η άλλη μισή όχι...».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε έρευνα σε σχέση με τον φρουρό του αλλά, όπως διαπίστωσε, δεν προέκυψαν στοιχεία «σαμποτάζ» από την πλευρά του σε σχέση με την έρευνα της ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Περιάνδρου: «Αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήταν ότι είδε κάτι παιδάκια μαζεμένα, στα οποία είπε "τι δουλειά έχετε με τον συγκεκριμένο (σ.σ.: εννοεί τον σύνδεσμο της ΕΛ.ΑΣ. που αποστρατεύθηκε), με την έννοια ότι είναι επικίνδυνος αφού ασχολείται με επικίνδυνα θέματα όπως η Χρυσή Αυγή... Μια απλή σύσταση έκανε, δεν κάρφωσε τις έρευνες...».

Το χουντογλέντι της Θεσσαλονίκης

Στις 30 Απριλίου 1993 ομάδα 18 αστυνομικών των ΕΚΑΜ θα έπρεπε να βρίσκεται στο πεδίο βολής Θέρμης για εκπαίδευση. Ο οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος αφού φόρεσε το στρατιωτικό τζόκεϊ του με το έμβλημα της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, το έδειξε στη βιντεοκάμερα που κινηματογραφούσε τις σκηνές και με την άδεια του ανώτερου του ξεκίνησαν για το πεδίο βολής.
Στη Θέρμη όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση, αλλά σε ώρα υπηρεσίας ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση με τραγούδια της χούντας.

Αστυνομικοί βρέθηκαν να χορεύουν το «Ωρέ Γιώργο Παπαδόπουλε, για σένα μιλάει ο ντουνιάς, για σένα καμαρώνει», ενώ δυο αστυνομικοί υπέβαλαν σε «θρησκευτική τελετή βάπτισης», σε παρακείμενο στον τόπο του γλεντιού μικρό ποτάμι, αλβανό υπήκοο αγνώστων στοιχείων, που φορούσε μόνο το εσώρουχό του, «συγχρόνως δε, έραιναν αυτόν με ρετσίνα και τον ενέπαιζαν, οι δε λοιποί αστυνομικοί γελούσαν και πετούσαν πέτρες εναντίον του ψάλλοντας "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου" προβαίνοντες έτσι σε ηθικά απαράδεκτες σκηνές εξευτελισμού και ταπείνωσης αυτού», όπως κατέγραψε η σχετική ΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: