Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!


ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΕΣΤΑΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟ ΑΚΕΛ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου προχώρησε ο οίκος S&P, επικαλούμενος την πιθανή ''επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών'' και την έλλειψη ''πειστικών δημοσιονομικών μέτρων'' από την κυβέρνηση.
 Η S&P μείωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε 'BBB+' από 'Α-', διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές του rating στην 'αρνητική' κατηγορία, κάτι που αποτελεί προάγγελο για περαιτέρω υποβαθμίσεις.
«Κατά τη γνώμη μας, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ασταθής στις δεσμεύσεις της για την περικοπή των δημοσίων δαπανών» ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της. «Μία επιδείνωση του εγχώριου ή ελληνικού δανειακού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών, παράλληλα με την ενισχυμένη, κατά τη γνώμη μας, πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενδέχεται να διογκώσει το δημόσιο χρέος εφόσον δεν μπορέσουν οι εμπορικές τράπεζες να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια» συμπλήρωσε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Η πάλαι ποτέ «κραταιά» οικονομία της Κύπρου μοιάζει να καταρρέει ως πύργος από τραπουλόχαρτα και μαζί της να συμπαρασέρνει το κυβερνητικό σχήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, η κυπριακή οικονομία οδηγείται φέτος σε μηδενική οικονομική ανάκαμψη, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρξουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις.
  Αυτές οι πρωτοφανείς δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο δεν οφείλονται μόνο στην καταστροφική έκρηξη στην ναυτική βάση στο Ζύγι, αλλά κυρίως στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, για να το γράψουμε πολύ συνοπτικά, που έχουν εφαρμοστεί κλιμακούμενα εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κύπρο.


Το κόστος δανεισμού της Κύπρου κινείται όλο και πιο ανοδικά και εξαιτίας της έκθεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό χρέος, πράγμα που επιτάθηκε μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η έκρηξη στο Ζύγι!


Την προηγούμενη Τετάρτη ο οίκος Moody's υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, λίγο πάνω από το χαρακτηρισμό των Κυπριακών ομολόγων σε «σκουπίδια»!


Στο μεταξύ, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου επέδωσαν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο Δημ. Χριστόφια, ο οποίος θα προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό.


Η κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται σε άκρως προβληματική θέση, με αβέβαιο το μέλλον της, ενώ φαίνεται να την εγκαταλείπει και ο τελευταίος εταίρος της, το ΔΗΚΟ, του οποίου η σχέση με το ΑΚΕΛ γίνεται όλο και πιο δύσκολη.


Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων επιλογών της αλλά και της σταδιακής εγκατάλειψης αντιιμπεριαλιστικών θέσεων στο Κυπριακό και όχι μόνο, έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη θέση.
Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζει έδαφος στην Κύπρο ένα ετερόκλητο μπλοκ δυνάμεων, που με επικεφαλής την Δεξιά κινείται σε άκρως αντιδραστική κατεύθυνση!

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι συνεχείς οπισθοχωρήσειςυπαναχωρήσεις και αναδιπλώσεις της Αριστεράς και ειδικότερα του ΑΚΕΛ, στο όνομα ενός άχρωμου ρεαλισμού, στα κυρίαρχα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις αμερικανοβρεττανικές προτεραιότητες, αντί να κατευνάζουν τη δεξιά αντίδραση, την τροφοδοτούν και την ενδυναμώνουν
Πηγή:iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: