Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η Κυπριακή κυβέρνηση στρέφει τα όπλα της στους νεοσύλλεκτους της Εθνικής Φρουράς που επικαλούνται προβλήματα με την ψυχική τους υγεία

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος όχι μόνο διατηρεί το θεσμό της Υποχρεωτικής Στράτευσης, αλλά και ότι αυτή έχει μια τεράστια διάρκεια (δύο χρόνια), για τα σημερινά δεδομένα. Μάλιστα, ο νέος που τελειώνει το σχολείο υποχρεώνεται να καταταγεί στην Εθνική Φρουρά και μετά αφήνεται να σχεδιάσει τις σπουδές του και το επαγγελματικό του μέλλον.
Τα αντιμιλιταριστικά συναισθήματα της νεολαίας, που βιώνουν τα δραματικά αποτελέσματα των εθνικιστικών, διχαστικών και αποσχιστικών πολιτικών που άσκησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αστοί πολιτικοί και Εθνάρχες, αλλά και Μητέρες Πατρίδες που κινήθηκαν με όρους Επεκτατισμού, τους ωθούν να επιδιώκουν να γλυτώσουν την στράτευση είτε μέσω σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια στο βόρειο τμήμα του νησιού, είτε στο εξωτερικό.

Για πολλούς η πρόφαση των προβλημάτων υγείας και κυρίως η προβολή ζητημάτων ψυχικής υγείας αποτελούσε για χρόνια το καλύτερο μέσο για να γλυτώσουν την Στράτευση, που ιδιαίτερα στην Κύπρο χρωματίζεται συχνά από ένταση της εκπαίδευσης, ακραία περιστατικά αυθαιρεσιών, σε ένα έντονα εθνικιστικό κοινωνικό περιβάλλον που συγκαλύπτει.
Είναι χαρακτηριστικές εξάλλου οι πρόσφατες καταγγελίες στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς για τα όσα απάνθρωπα συμβαίνουν στις Μονάδες Καταδρομών, αλλά εξίσου ξεκάθαρη ήταν και η συγκάλυψη των υποθέσεων από την Κυπριακή κυβέρνηση, το στρατιωτικό κατεστημένο και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, που υπεραμύνθηκαν τον Κυπριακό στρατό επιδιώκοντας να αφήσουν αλώβητο το Γόητρο του.
Όμως επίσης σαφής είναι η προσπάθεια της αριστερής κυβέρνησης του ΑΚΕΛ να αντιμετωπίσει με αυταρχικά μέτρα τους νέους οι οποίοι επικαλούνται λόγους ψυχικής υγείας ή δυσκολία προσαρμογής, προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση.
Πλέον, η Εθνική Φρουρά παρουσιάζεται στα μάτια της Κυπριακής νεολαίας ως μια φυλακή, που όποιος επιχειρεί να δραπετεύσει και συλλαμβάνεται, τιμωρείται με παράταση του χρόνου εγκλεισμού του σε αυτή!
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από την φετινή κατάταξη νεοσυλλέκτων στην Εθνική Φρουρά ουδείς θα μπορεί να προφασίζεται τους παραπάνω λόγους για να αποφύγει την στράτευση. Το υπουργείο Άμυνας απειλεί μάλιστα ότι, όσοι τολμήσουν κάτι τέτοιο θα υπηρετούν οκτώ μήνες επιπλέον!
Ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, χρησιμοποιώντας ορολογία Χούντας Συνταγματαρχών, τρομοκρατεί,κάνοντας λόγο για «Πάταξη του Φαινομένου». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της κατάταξης της 2011 Β’ ΕΣΣΟ, διαβεβαίωσε πως «ό,τι ήταν δυνατό να γίνει για την πάταξη του φαινομένου της φυγοστρατίας, με βάση τα όσα μας επιτρέπει η νομοθεσία, έχουν γίνει» και σημείωσε ότι το υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να εφαρμόσει «ουσιαστικά και αποτελεσματικά το νέο νόμο».
Επιπλέον θα εξεταστούν οι περιπτώσεις ατόμων που είχαν πάρει αναστολή τα προηγούμενα χρόνια για τους λόγους που αναφέρθηκαν νωρίτερα.
Τέλος, η Κύπρος προχωρά με σταθερά βήματα το δρόμο του Μισθοφορικού Στρατού και για να μπορέσει να τον επιβάλλει στην κοινωνία που θα φορτωθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, αλλά και μια παρακαταθήκη για την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Κύπρου στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, συνδέει την πρόσληψη Μισθοφόρων Στρατιωτών με τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής στράτευσης, ξεπατικώνοντας τα προπαγανδιστικά κόλπα του ΠΑΣΟΚ.
Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός μέχρι το τέλος του έτους, με βάση το νέο νόμο, θα προχωρήσει η πρόσληψη μικρού σχετικά αριθμού Συμβασιούχων Οπλιτών, για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, καθώς φαίνεται ότι δεν επιθυμούν την πρόσληψη «ακριβών» ΕΠ.ΟΠ.,αλλά των κατά πολύ φθηνότερων ΕΕΦΟΠ. Από το πρόγραμμα αυτό, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, κατά πόσο θα μπορέσει να μειωθεί από το 2012 η στρατιωτική θητεία, η οποία σήμερα είναι δύο χρόνια.
Εμείς εκφράζουμε την αντίθεση μας στην Υποχρεωτική Στράτευση και το Μισθοφορικό Στρατό. Η Ειρήνη δεν εξασφαλίζεται διαμέσου των πολεμικών προετοιμασιών, αλλά μόνο μέσα από την συνεννόηση και πάλη των λαών για τα κοινά τους συμφέροντα ενάντια στις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αντεργατικές πολιτικές, επιβάλλουν καθεστώς ακραίας κρατικής καταστολής, ελέγχου και πειθάρχησης, τρέφοντας πολεμοκάπηλες επιδιώξεις.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τηλ. Επικ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Αναδημοσιεύουμε τις πρόσφατες καταγγελίες στρατιωτών από την Εθνική Φρουρά, υπενθυμίζοντας τι σημαίνει να υπηρετείς στην Κύπρο!

Τι ωραία που είναι ο Στρατός στην Κύπρο; Εγκαταλείπουν τα ΛΟΚ λόγω καψονιού!

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ο βάναυσος και αδίστακτος κόσμος των Ειδικών Δυνάμεων.
Στην Κύπρο, οι Μοίρες Καταδρομών αποτελούν ένα πραγματικό κολαστήριο για τους συναδέλφους φαντάρους όπου τα βασανιστήρια-καψόνια, οι βρισιές, οι συνεχείς πειθαρχικές ποινές αποτελούν καθημερινότητα, έχοντας ως πρωταγωνιστές αξιωματικούς.
Όμως για πρώτη φορά υπήρξαν τόσο σημαντικές και μαζικές αντιδράσεις από τη μεριά των στρατιωτών και των οικογενειών τους.
Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε την στάση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων που αφενός, εμμέσως,αναγνώρισε το πρόβλημα κάνοντας δεκτά τα αιτήματα των φαντάρων, αφετέρου επιχείρησε να συγκαλύψει το τεράστιο ζήτημα υπεραμυνόμενη του Γοήτρου του Στρατού. Για την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς φαίνεται να έχει σημασία περισσότερο να μην καταρρεύσουν τα στεγανά του στρατού και μαθευτεί τι συμβαίνει καθημερινά πίσω από τις πύλες, παρά ο σεβασμός της αξιοπρέπειας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των νέων ανθρώπων που υπηρετούν Υποχρεωτικά!
Όμως και πάλι αποδεικνύεται η τεράστια σημασία που έχει η πάλη μέσα στον στρατό, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή, η καθημερινή συνδικαλιστική δράση. Επίσης, μας κάνει ξανά να συμπεράνουμε ότι η αποκάλυψη των αυθαιρεσιών και των βιαιοτήτων έχει τεράστια σημασία και ότι η Δημοσιότητα είναι ένα πραγματικό όπλο του Στρατιώτη.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΕΠΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ
Τα ΛΟΚ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν ορισμένοι στρατιώτες της 33ης μοίρας καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων ότι ανώτεροι τους, τους «ξυλοκοπούν ασύστολα», τους εξευτελίζουν και τους φέρονται σαν «σκουπίδια». Κάποιοι στρατιώτες μάλιστα, αφού παρουσιάστηκαν στην πρωινή αναφορά της μοίρας, ζήτησαν μετάθεση όπλου. Το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν και να δικαιολογούν τα παράπονα των στρατιωτών».
Η πρωτοφανής, για τα κυπριακά δεδομένα ιστορία, υπέπεσε στην αντίληψη μας όταν το οικογενειακό περιβάλλον καταδρομέων εθνοφρουρών, αποφάσισε να μιλήσει για«αίσχη που λαμβάνουν χώρα στην μοίρα καταδρομέων» και αναγκάζουν τους φαντάρους να ζητήσουν μέχρι και αλλαγή όπλου. Να μετατεθούν, δηλαδή, από τη μοίρα καταδρομέων είτε στο πεζικό είτε στο πυροβολικό ή κάπου αλλού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι στελέχη του στρατοπέδου, ξυπνούν μέσα στα άγρια χαράματα στρατιώτες για να τους εξαναγκάσουν σε καψόνι, να τους βουτήξουν μέσα σε απόνερα χωρίς αναστολές και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στην προσωπικότητα των νέων.
Μάλιστα, τα πιο πάνω «βασανιστήρια» έχουν και όνομα. Πρόκειται για την λεγόμενη «Νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου».Η ιστορία αυτή βλέπει το φως, δύο μόλις μήνες μετά από άλλο περιστατικό κατά το οποίο υπολοχαγός έστειλε στο νοσοκομείο καταδρομέα. Σε εκείνη την περίπτωση, ο αξιωματικός βρέθηκε προ των ευθυνών του και παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο με 5 μέρες ποινή φυλάκισης.
Στρατιωτικές πηγές, από την άλλη, αναφέρουν ότι όλες οι πιο πάνω καταγγελίες από στρατιώτες, αποτελούν απόρροια συμπεριφοράς αντιδραστικών ατόμων τα οποία βαρύνονται από παραπτώματα και ποινές και με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να αποποιηθούν οποιονδήποτε ευθυνών.
Άλλη πηγή αναφέρει ότι οι εν λόγω στρατιώτες-καταδρομείς βρήκαν ευκαιρία να αντιδράσουν, ζητώντας μετάθεση, εξ αφορμής της μεγάλης απόστασης από τα σπίτια τους.
Η ίδια πηγή υποστηρίζει επίσης ότι σήμερα δύο στρατιώτες ζήτησαν σε αναφορά να μετατεθούν από την 33η Μοίρα Καταδρομών.
Ο ένας εκ των δύο, μετατέθηκε από την 31η Μοίρα στην 33η στις 21 Ιουνίου,έχοντας ήδη 40 μέρες φυλακή. Μόλις μετατέθηκε στην 33η «πιάστηκε» να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο την ώρα που έβγαζε σκοπιά και μάλιστα στην Κεντρική Πύλη.
Ο δεύτερος, με μικροαδικήματα ζήτησε κι’ αυτός μαζί με τον πρώτο να μετατεθεί από τη Μοίρα.
Σήμερα το πρωί και οι δύο αρνήθηκαν εκτέλεση διαταγής (αρνήθηκαν να κάνουν εργασία). Για την άρνηση τους αυτή τιμωρήθηκαν με 10 μέρες φυλακή.Παράλληλα, ο Διοικητής της Μοίρας τους ενημέρωσε ότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν γραπτώς τη μετακίνηση τους, όπως και έπραξαν.
Ένας τρίτος «ενώ αρχικά παρασύρθηκε και αυτός από τους άλλους δύο» και ζήτησε μετακίνηση, τελικά δεν τη έθεσε γραπτώς, τουλάχιστον όχι μέχρι αυτή την ώρα.
Εν τω μεταξύ, στη Μοίρα υπηρετούσαν 28 στρατιώτες από τα Κοκκινοχώρια.Στις πρόσφατες μεταθέσεις, οι 16 από αυτούς που είχαν τα απαιτούμενα μόρια,μετατέθηκαν στην 34η Μοίρα Καταδρομών στο Κάβο Γκρέκο, κοντά στον τόπο συμφερόντων τους.
Οι 12 που παρέμειναν στην 33η Μοίρα, μετά την αναφορά και αφού ερωτήθηκαν από τον Διοικητή αν έχει κάποιος κάτι άλλο που θέλει να πει, ύψωσαν το χέρι τους,ζήτησαν το λόγο και εκδήλωσαν τη δυσαρέσκεια για τις εξόδους τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους 16 που μετακινήθηκαν στην 34η Μοίρα. Ο Διοικητής της Μονάδας,σύμφωνα με τις πληροφορίες, "αντιλαμβανόμενος τη δυσαρέσκεια τους, προέβη σε όσες ενέργειες του επιτρέπεται ώστε να τους διευκολύνει".
Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε με τη σειρά της στο Sigmalive ότι το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί, σχετικά με την 10ήμερη τιμωρία-ποινή φυλάκισης των φαντάρων, έγινε λόγω άρνησης εκτέλεσης άσκησης καθηκόντων από μέρους των καταδρομέων. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν και να δικαιολογούν τα παράπονα των στρατιωτών περί ξυλοδαρμών», είπε τέλος η κ. Στυλιανού.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.sigmalive.com/news/local/398107

Δεν υπάρχουν σχόλια: