Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Άστεγοι Κύπριοι στη Λεμεσό

Μπορεί να σοκάρει πολλούς αλλά δυστυχώς οι άστεγοι πλέον δεν είναι μόνο εικόνα στις ειδήσεις από κάποια άλλη χώρα, αλλά άνθρωποι που ζουν και στην Κύπρο, στις πόλεις και τις γειτονιές μας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας του καπιταλισμού και της πολιτικής αυτών που τον υπηρετούν. Οι άστεγοι αυξάνονται γιατί και εδώ η η κατοικία δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα στα χέρια αδίστακτων τραπεζιτών, τοκογλύφων, πιστωτικών ιδρυμάτων που αρπάζουν τα σπίτια για να ξεπληρωθούν τα τοκογλυφικά δάνεια. Και πρέπει να δράσουμε όχι απλά για να απαιτήσουμε στέγη για κάθε άστεγο, αλλά να κτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, να δημιουργήσουμε μέτωπα αντίστασης απέναντι στη πολιτική της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης. Να ξεσηκωθούμε απέναντι στη αδιαφορία και υποκρισία κράτους και πολιτείας. Να παλέψουμε για τη ανατροπή, για ένα άλλο μέλλον και ζωή.

Αναδημοσιεύουμε τη είδηση από το sigmalive.


Εικόνες που προκαλούν σοκ, σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό, μόλις λίγα μέτρα από την Μαρίνα της Λεμεσού.  Δύο συμπολίτες μας και ένας ελλαδίτης ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τροφή, νερό αλλά πάνω από όλα χωρίς στέγη. Οι τρεις άστεγοι για προσωπικούς λόγους δεν ήθελαν να εμφανιστούν δημοσίως και απέφυγαν οποιαδήποτε επαφή με το συνεργείο του σταθμού μας που επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή

Eχασαν τη δουλειά τους, το σπίτι τους και όλες τις οικονομίες τους, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν σε ένα αχούρι, χωρίς παράθυρα, πόρτες, μπάνιο και αποχωρητήριο.
Το πώς ζουν. ένας θεός ξέρει. Ο ένας κοιμάται σε κρεβάτι που βρήκε στα σκουπίδια, ο άλλος σε ένα ξύλο στο πάτωμα  και ο τρίτος  σε μια πολυθρόνα που επίσης βρήκε στα σκουπίδια.
Ψάχνουν στους καλάθους των σκουπιδιών και βρίσκουν απομεινάρια τροφών, τα οποία μοιράζονται στην κυριολεξία με κάθε λογής τρωκτικά και ερπετά που ζουν μαζί τους στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες.

 Οι τρεις άστεγοι εντοπίστηκαν μετά από καταγγελία πολίτη, στο κίνημα οικολόγων, το οποίο ζητεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπηρεσίες να εμπλακούν.  Και οι τρεις συνάνθρωποι μας ζητούν το αυτονόητο.   Δικαίωμα στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: