Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

H Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ

Υπενθυμίζουμε τη συγκέντρωση σήμερα έξω από τη ισραηλινή πρεσβεία στην Λευκωσία στις 18:30 που καλεί η Παλαιστινιακή Κοινότητα Κύπρου.


Η ιστορική μέρα της 30 Μαρτίου σηματοδοτεί την Ημέρα Παλαιστινιακής Γης*  στην εθνική μνήμη των Παλαιστινίων. Φέτος ο στόχος  είναι να επισημανθεί η Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ ως διεθνές γεγονός  για την αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αλλά και για την προστασία της Ιερουσαλήμ. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Πορείας προς την Ιερουσαλήμ  ή στο πλησιέστερο σε αυτήν σημείο.

Η οργανωτική επιτροπή της Παγκόσμιας Πορείας στην Ιερουσαλήμ αναμένει τη συμμετοχή περισσοτέρων των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στην πορεία η οποία  θα ξεκινήσει από τις γειτονικές στην  Παλαιστίνη  χώρες, τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και από ορισμένες άλλες πρωτεύουσες στις 30 Μαρτίου 2012.

Η πορεία θα απαιτήσει την ελευθερία για την Ιερουσαλήμ και τους ανθρώπους της και θα απαιτήσει να τερματιστεί το απαρτχάιντ, η εθνοκάθαρση και οι πολιτικές ιουδαιοποίησης που επηρεάζουν  τους ανθρώπους, τη γη και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ.

Στόχος της  διοργάνωσης της Πορείας και των παράλληλων δραστηριοτήτων είναι να αναδειχτεί το θέμα της  Ιερουσαλήμ  (Πόλη της Ειρήνης) το οποίο θεωρείται ως το κλειδί για την ειρήνη και τον πόλεμο στην περιοχή και τον κόσμο.

Η πορεία θα επιβεβαιώσει ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές του ρατσιστικού σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ εναντίον της Ιερουσαλήμ και του λαού της είναι ένα έγκλημα όχι μόνο εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η πορεία θα ενώσει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων, Αράβων, Μουσουλμάνων, Χριστιανών, Εβραίων και όλων των πολιτών με συνείδηση στον κόσμο,   να θέσουν ένα τέρμα στην περιφρόνηση του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο μέσω της  συνεχιζόμενης  κατοχής της Ιερουσαλήμ και του υπολοίπου της παλαιστινιακής γης.

Στόχος είναι να γίνει η  Πορεία ένα σημείο καμπής στη φύση της αντιπαράθεσης,  με την ισραηλινή κατοχή να πρέπει να αντιμετωπίσει   τα εκατομμύρια των διαδηλωτών οι οποίοι θα απαιτούν   ελευθερία για την Παλαιστίνη και την πρωτεύουσά της την Ιερουσαλήμ.

Η καινούργια αυτή προσπάθεια για το τέλος της κατοχής μέσω μη-βίαιων δράσεων είναι εμπνευσμένη αρχικά από τις πεποιθήσεις  των διοργανωτών και των συμμετεχόντων, δεύτερον από το δίκαιο του αγώνα τους και τρίτον από το πνεύμα των Αραβικών επαναστάσεων ειδικά τώρα που τα έθνη έχουν συνειδητοποιήσει τη μαγική επίδραση της βούλησης των λαών για να κάνουν το αδύνατο δυνατό.

Το σύνθημα, «οι λαοί απαιτούν« έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από στρατούς και όπλα.

* Η Ημέρα Παλαιστινιακής Γης   γιορτάζεται από τους Παλαιστίνιους στις 30 Μαρτίου κάθε έτους.  Η επέτειος σηματοδοτεί τα γεγονότα του Μαρτίου του 1976, όταν οι  ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν χιλιάδες dunums(παλ. μονάδα μέτρησης γης)  ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων σε πολλές Παλαιστινιακές περιοχές, κυρίως στη Γαλιλαία.

Μετά από αυτό το γεγονός  οι Αραβικές μάζες στο εσωτερικό της Παλαιστίνης κήρυξαν γενική απεργία   αντιμετωπίζοντας τις ισραηλινές αρχές για πρώτη φορά μετά την κατοχή της Παλαιστίνης το 1948.

Η ισραηλινή απάντηση ήταν μαχητική και βίαιη, καθώς τα ισραηλινά τανκς εισήλθαν στα  παλαιστινιακά  χωριά και τα ανακατέλαβαν αφήνοντας  πίσω τους έναν μεγάλο αριθμό νεκρών, τραυματιών και συλληφθέντων μεταξύ των αμάχων.

Παγκόσμιοι ηγέτες ενώνονται για την Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ (Global March to Jerusalem)

Εμείς, ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Παγκόσμια  Πορεία  στην Ιερουσαλήμ, ανησυχούμε και είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από τη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και από τις σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειες  να απομακρυνθεί  και να μειωθεί ο χριστιανικός και μουσουλμανικός παλαιστινιακός πληθυσμός της πόλης, ως μέρος της πολιτικής που ονομάζεται ιουδαιοποίηση και εφαρμόζεται σε κάθε μέρος της ιστορικής Παλαιστίνης.

Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την Ιερουσαλήμ και σε αντίθεση με τις πιο βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Σκοπός της είναι απλά η εθνοκάθαρση της Ιερουσαλήμ από τον μη εβραϊκό πληθυσμό της και η μετατρoπή ενός κάποτε  υπερήφανου συμβόλου   της θρησκευτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας σε έναν αποκλεισμένο και  ρατσιστικό θύλακα.

Η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή μας παγκόσμια κληρονομιά.  Είναι το κέντρο   της πνευματικότητας και της ιδεολογικής σπουδαιότητας για όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, και φάρος της χειραφέτησης και της ελπίδας για τους καταπιεσμένους. Η ιστορική αυτή πόλη είναι σεβαστή σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση της πνευματικής κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας και αποτελεί  σύμβολο της ενότητας και της ισότητας, δίνοντας ένα μήνυμα αγάπης, ελέους και συμπόνιας.

Ωστόσο, ολόκληρος ο κόσμος βιώνει τώρα μια απειλή για την κυριαρχία, την ιερότητα και το απαραβίαστο της Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο είναι όχι μόνο να καταστρέψουν τη μουσουλμανική και την χριστιανική παρουσία, αλλά να αλλάξουν  και να διαλύσουν την κοινωνική δομή της Ιερουσαλήμ, σβήνοντας την αυτόχθονη αραβική ταυτότητα και αλλάζοντας τον χαρακτήρα της πόλης.

Ως εκ τούτου,  άνθρωποι από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι  να αποτρέψουν αυτό το σχέδιο, με την κινητοποίηση των ίδιων σε κάθε μέρος του κόσμου,  αντιπροσωπεύοντας κάθε θρησκευτικό, ανθρωπιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, σε μια παγκόσμια  πορεία για την Ιερουσαλήμ (GMJ) με στόχο τη φύλαξη της πόλης της Ειρήνης από το να γίνει ένας σκουπιδότοπος της μισαλλοδοξίας. Γι’ αυτό το λόγο, υπογράφουμε για τη στήριξη της σύγκλισης  ανθρώπων, από όλες τις χώρες και τις ηπείρους του κόσμου, στην Ιερουσαλήμ και στα  πλησιέστερα σημεία που είναι δυνατόν να προσεγγιστούν, τόσο στο εσωτερικό της Παλαιστίνης και των παλαιστινιακών συνόρων με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Συρία και το Λίβανο, όσο  και στις χώρες τους, σε μια ειρηνική πορεία προς την Ιερουσαλήμ.

Κατά συνέπεια, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, και   ενθαρρύνουμε  όλους τους ανθρώπους να την υποστηρίξουν, δίνοντας  την υπόσχεση που παρατίθεται στη συνέχεια, την οποία όλοι οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Πορεία για την Ιερουσαλήμ έχουν συμφωνήσει να δεχτούν:

  • Υποστηρίζουμε τη σημασία της Ιερουσαλήμ πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά για τον Παλαιστινιακό λαό και την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Καλούμε για την προστασία των Αγίων Τόπων και όλων των αρχαιολογικών χώρων και θεωρούμε πως όλες οι  προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει η αραβική και πολιτιστική ταυτότητα τους, είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν τα καθήκοντά τους προς την πόλη. Η υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ και της απελευθέρωσης της είναι καθήκον όλων των   ελεύθερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και ιδιώτες να συμμετάσχουν σε αυτό το καθήκον.
  • Καταδικάζουμε την σιωνιστική εκστρατεία εθνοκάθαρσης στην Ιερουσαλήμ και την υπόλοιπη Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων όλων των εν εξελίξει πολιτικών που αποσκοπούν στην αλλαγή της δημογραφικής και   γεωγραφικής κατάστασης  της πόλης με στόχο την ιουδαιοποίησή της. Καταδικάζουμε επίσης τη συνέχιση των δυνάμεων της σιωνιστική κατοχής στην οικοδόμηση του τείχους του απαρτχάιντ, που στοχεύει να απαλλοτριώσει περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη και να μετατρέψει τις κατεχόμενες περιοχές σε συρρικνωμένα καντόνια, απομονωμένα το ένα από το άλλο.
  • Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, να απελευθερώσει τη γη του  και να ζήσει σ’ αυτήν  με   ελευθερία και αξιοπρέπεια, όπως όλοι οι άνθρωποι  στη γη.
  • Υποστηρίζουμε το μη διαπραγματεύσιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους, να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους από τα οποία ξεριζώθηκαν. Απορρίπτουμε όλους τους ρατσιστικούς νόμους που διακρίνει τους ανθρώπους με βάση την εθνότητα ή τη θρησκεία και ζητάμε  την ακύρωση και την ποινικοποίησή τους.
  • Η Παγκόσμια Πορεία για την Ιερουσαλήμ δεν εκπροσωπεί  παράταξη ή πολιτικό κόμμα, αλλά ζητάει την συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων, πολιτικών παρατάξεων και ιδεολογιών.
  • Η Παγκόσμια Πορεία για την Ιερουσαλήμ είναι ένα παγκόσμιο ειρηνικό κίνημα, που δεν χρησιμοποιεί  βία για να επιτύχει τους στόχους της.


Υπογράφει
Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Πορείας στην Ιερουσαλήμ


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: