Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αντιπολεμικό "ντου" στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Και στις δύο ακτές του Ατλαντικού η αστική δημοκρατία δείχνει το σύγχρονο επαίσχυντο πρόσωπο του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, επιστρατεύοντας τις δυνάμεις καταστολής, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και την δική τους δικαστική και τυφλά αστική δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά κινήματα και την αμφισβήτηση.

Στις ΗΠΑ «για λόγους «Ασφάλειας» δικαστήριο του Σικάγο απαγόρευσε τη διεξαγωγή διαδηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ στην πόλη, προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο οπότε και θα λάβει χώρα η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Αρχικά, η αντιπολεμική πορεία θα γινόταν στα μέσα Μαΐου, οπότε και θα κλείσει μία άλλη σύνοδος, επίσης στο Σικάγο, αυτή των  G8, αλλά και για αυτήν πήρανε αρνητική απάντηση οι διοργανωτές. Το Τμήμα Μεταφορών της πόλης υποστηρίζει ότι δεν ενέκρινε την πορεία επειδή, λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού προσωπικού, θα προκαλούνταν κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους. Από την πλευρά τους, οι αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υποστηρίζουν πως τα επιχειρήματα δικαστή και αρχών δεν είναι λογικά και λένε με βεβαιότητα ότι η πορεία του Μαΐου θα γίνει κανονικά.

Στην Ευρώπη των «δημοκρατικών και φιλελεύθερων παραδόσεων» τα ΜΑΤ, τα σκυλιά και οι αύρες περιφρούρησαν την έδρα του παγκόσμιου χωροφύλακα στις Βρυξέλλες από τους εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν σήμερα να εισβάλουν, όμως απωθήθηκαν από την αστυνομία που προχώρησε σε 483 συλλήψεις. "Κανείς από τους διαδηλωτές δεν μπήκε στην έδρα του ΝΑΤΟ. Συλλάβαμε 483 άτομα. Όλοι θα αφεθούν ελεύθεροι το βράδυ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών, Κρίστιαν Ντε Κόνινκ.

Επρόκειτο για μια μεγάλη στιγμή του αντιπολεμικού κινήματος καθώς οι συναγωνιστές  είχαν φτάσει στις Βρυξέλλες από κάθε γωνιά της Ευρώπης, από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, ακόμη και την Τουρκία. Απέναντι τους στάθηκαν 500-600 ΜΑΤατζήδες πραιτοριανοί του συστήματος εξουσίας, που είχαν πάρει θέσεις κατά μήκος του περιβόλου στην έδρα του ΝΑΤΟ και το γειτονικό γενικό επιτελείο του βελγικού στρατού.

 Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, γύρω στις 15:30 οι συναγωνιστές άρχισαν να τρέχουν κατά κύματα προς το στόχο τους και ορισμένοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να σκαρφαλώσουν στα κιγκλιδώματα που περιέβαλαν το κτίριο. Για να αντιμετωπίσουν την επέμβαση των έφιππων πραιτοριανών, που απάντησαν με βία εφάμιλλη των πεζών συναδέλφων τους. Από τους διαδηλωτές του αντιπολεμικού κινήματος επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις καταστολής είχαν διαμορφώσει διαδοχικές ζώνες με ισχυρές δυνάμεις, ενώ δύο ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τη βελγική οργάνωση "Δράση για την Ειρήνη" η οποία υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ συνιστά "κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη". "Δεν θέλουμε αντιπυραυλικές ασπίδες, ούτε επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ή στο Αφγανιστάν, ούτε παράνομες ατομικές βόμβες στη χώρα μας", είπε ο εκπρόσωπός της, Μπενουά Καλβί.  "Μια στρατιωτική συμμαχία που παρεμβαίνει σε όλο τον κόσμο και διαθέτει πυρηνικά όπλα είναι κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη", τονίζει η οργάνωση. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Όχι άλλο ΝΑΤΟ" και "Θέλουμε ειρήνη τώρα".

 Να επισημάνουμε ότι το Μάρτιο του 2008 χίλιοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην έδρα του ΝΑΤΟ, με την ευκαιρία της 5ης επετείου από την επέμβαση στο Ιράκ. Η αστυνομία είχε προχωρήσει τότε σε 450 συλλήψεις. Το Μάρτιο του 2009 οργανώθηκε μια νέα επιχείρηση του ίδιου τύπου που κατέληξε σε 442 συλλήψεις.

Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των λαών-θύματων του ΝΑΤΟ παγκόσμιου τρομοκράτη και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος υποσχόμενοι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός μαχητικού κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: