Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ: ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΜΕΠΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafiles, που πολλοί θεωρούν ότι απηχεί τις απόψεις των μυστικών υπηρεσιών,γράφει ότι “ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα ξεκίνησαν μία μυστηριώδη αεροναυτική άσκηση με την κωδική ονομασία Noble Dina, μεταξύ Κρήτης, Κύπρου, Τουρκίας,Ισραήλ”. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι “καμία από τις χώρες που συμμετέχουν σ΄ αυτή την άσκηση δεν αποκαλύπτει τη παραμικρή λεπτομέρεια για την άσκηση”. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που καλύπτουν τον τομέα της άμυνας,το ΓΕΝ αρνείται επίμονα να αναφέρει οτιδήποτε γι΄ αυτή την άσκηση, όπου το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο.

Όμως το ρεπορτάζ της ισραηλινής ιστοσελίδας συνδέει την άσκηση Doble Dina με την άσκηση που άρχισε προχθές το πρωί νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise και τα εννέα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει, στην άσκηση συμμετέχουν και πλοία του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού. Την διοίκηση όλων αυτών των κινήσεων έχει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Σενάριο της άσκησης;Αντιμετώπιση πυραυλικής απειλής από το Ιράν.

Οι φόβοι για επερχόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράν αυξάνονται αν αναλογιστούμε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιεί αεροπορική βάση του Αζερμπαϊτζάν κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Ο στρατιωτικός κλοιός σφίγγει και όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για στρατιωτικό χτύπημα.

Πρόσφατα, στην ιστοσελίδα του περιοδικού Foreign Policy σε άρθρο με τίτλο “Ο πόλεμος με το Ιράν θα αρχίσει από τον Καύκασο ;” αναφέρεται πως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παραχώρησε μια αεροπορική βάση στο Ισραήλ σε περιοχή κοντά στα βόρεια σύνορα του Ιράν. Ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στον Μάρκ Πέρι του περιοδικού Foreign Policy, ανέφερε πως η βάση που παραχωρήθηκε από το Μπακού στο Ισραήλ ονομάστηκε “Αζερμπαϊτζάν”. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία ύψους 1,6 δισ. $ για τη πώληση Heron και αντιαεροπορικών πυραύλων στο Μπακού. Η συμφωνία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις Άγκυρας και Τεχεράνης. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS), ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει τέσσερα εγκαταλειμμένα στρατιωτικά αεροδρόμια της σοβιετικής εποχής που θα μπορούσαν να διατεθούν στο Ισράηλ καθώς και τέσσερις δικές του αεροπορικές βάσεις.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες είναι βέβαιο πως σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πόλεμος δε θα περιοριστεί στον Περσικό Κόλπο, αλλά θα εξαπλωθεί και στον Καύκασο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα,ένας αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον«δεν είναι ευχαριστημένη» από την πιθανότητα το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει το Ισραήλ σε ενδεχόμενο χτύπημα ενάντια του Ιράν. «Ο κατακλυσμός δημοσιευμάτων στα αμερικανικά μέσα τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύει τον γνήσιο φόβο από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις απειλές του» έγραψε στην ισραηλινή εφημερίδαYedhiot Ahronot, ο κορυφαίος στρατιωτικός σχολιαστής Ρον Μπεν Γισάι.

Βεβαίως, τα δημοσιεύματα μπορούν να παρουσιάζουν τις αμερικανικές ανησυχίες, αλλά οι ασκήσεις δείχνουν ότι υπάρχει συνεργασία, ενώ στα επιθετικά σχέδια συμμετέχουν με διευρυμένο ρόλο οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου. 

Από αυτή την σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη και τον ανταγωνισμό Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας, βλέπουμε και την αιφνιδιαστική στρατιωτική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με πλήρη μυστικότητα! Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Τζέικομπ Λαόρ και του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Δημήτρη Ηλιάδη.

Οι Ισραηλινοί άφησαν να διαρρεύσει ότι οι συμφωνίες αφορούν τόσο βιομηχανική συνεργασία στο τομέα της άμυνας όσο και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών με το Ισραήλ να αναλαμβάνει την στρατιωτική εκπαίδευση της Εθνοφρουράς σε διάφορους τομείς!

Το πιο σημαντικό είναι ότι προβλέπεται συνεκπαίδευση με μεταφορά ισραηλινών μονάδων στην Κύπρο!

Σύμφωνα με την αρθρογραφία, στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση ενημέρωσης υπό μορφή συνεδρίου μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της SΙΒΑΤ (κρατική εταιρεία προώθησης στρατιωτικών συνεργασιών και εξοπλισμών), αναφορικά με πιθανούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών. Στελέχη της Εθνικής Φρουράς θα αξιολογήσουν τις δυνατότητες της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας ειδικά σε τομείς ενδιαφερόντων της Κύπρου, όπως αεροσκάφη και UAV, συστήματα διοίκησης και έλεγχου, συστήματα καμουφλάζ υψηλής τεχνολογίας, "έξυπνα" βλήματα των 105 χλστ. για τα άρματα ΑΜΧ-30 και διάφορες άλλες κατηγορίες πυρομαχικών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης,παράκτια ραντάρ κλπ. 
Αξιωματικοί του ΓΕΕΦ θα μεταβούν επίσης στο Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ όπως επίσης και Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων Σχεδιασμών Μάχης για να παρακολουθήσουν την οργάνωση, τα μέσα, τη λειτουργία του κέντρου, τη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων. 

Ανάμεσα σε άλλα, οι ένοπλες δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις σε θέματα που αφορούν στην εφεδρεία (κατάταξη, εκπαίδευση, τεχνογνωσία, υποδομές). Οι συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης γίνονται πράξη, καθώς προγραμματίστηκε η μετάβαση στο Ισραήλ των πληρωμάτων των ελικοπτέρων που διαθέτει η ΕΦ για το σκοπό αυτό για θέματα εκπαίδευσης. Επίσης για πρώτη φορά θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: