Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ συλλαμβάνει δεκάδες διεθνείς αλληλέγγυους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και το Κυπριακό κράτος υποδέχεται τον Ισραηλινο ΥΠΕΞ


Δεκάδες διεθνείς αλληλέγγυοι/ες έχουν συλληφθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ καθώς καταφθάνουν για την πρωτοβουλία «Καλωσήρθατε στην Παλαιστίνη 2012» γνωστή και ως Fly-tilla 2. 

Τουλάχιστον 30 από τους συλληφθέντες είναι από τη Γαλλία, ενώ επίσης αναφέρονται συλληφθέντες από Ισπανία, Πορτογαλία, Καναδά και Ιταλία. Επίσης έχουν συλληφθεί Ισραηλινοί αλληλέγγυοι που έσπευσαν στο αεροδρόμιο.
                                             Μια από τις συλλήψεις στο αεροδρόμιο


Πάντως στην πλειονότητα των ακτιβιστών που ήθελαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αυτή δεν επετράπη καν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οι εταιρείες Air France της Γαλλίας, η βρετανική Jet2.com και η γερμανική Lufthansa ακύρωσαν τα εισιτήρια των φιλιοπαλαιστίνιων ακτιβιστών.

Σε τεράστιο φιάσκο εξελίχθηκε η ισραηλινή επιχείρηση να παρεμποδίσει εκατοντάδες ειρηνικούς αλληλέγγυους να επισκεφθούν την Παλαιστίνη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Καλωσήρθατε στην Παλαιστίνη 2012». Όπως ομολόγησε ισραηλινός αξιωματούχος στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, από τα 1200 άτομα που έβαλαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη «μαύρη λίστα» για τους 470 δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι ακτιβιστές. «Βάλαμε ανθρώπους στη λίστα που είναι τόσο μακριά από αντι-ισραηλινή πολιτική δραστηριότητα όσο η ανατολή από τη δύση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών. «Προσβάλαμε εκατοντάδες ξένους πολίτες λόγω υποψιών, και προσφέραμε στην άλλη πλευρά μια νίκη σε ασημένια πιατέλα. Προκλήθηκε απευθείας ζημιά στον τουρισμό και το καλό όνομα του Ισραήλ», προσέθεσε.

Το φιάσκο έγινε ακόμα πιο μεγάλο από το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν σεβάστηκαν ούτε τα διπλωματικά διαβατήρια. Ένας Γάλλος διπλωμάτης και η σύζυγός του που ήθελαν να ταξιδεύσουν για να βρουν διαμέρισμα ενόψει της έναρξης εργασίας στο γαλλικό προξενείο το καλοκαίρι, έλαβαν e-mail από τη Lufthansa ότι τα εισιτήριά τους ακυρώθηκαν επειδή τους είχε απαγορευθεί η είσοδος από το Ισραήλ! Τους είπαν ότι η διαδρομή ήταν ύποπτη επειδή έρχονταν μέσω Μονάχου και όχι απευθείας από το Παρίσι! Μόνο όταν τους εξήγησαν ότι το εισιτήριο μέσω Μονάχου αγοράστηκε επειδή ήταν πιο φτηνό, δέχθηκαν να τους βγάλουν από τη «μαύρη λίστα».

Η Lufthansa ήταν μια από τις περίπου 20 εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές που απειλήθηκαν από το Ισραήλ με κυρώσεις αν δεν ακύρωναν εισιτήρια επιβατών που εμφανίζονταν στις λίστες που έστελνε το Ισραήλ. Άλλες εταιρίες που ακύρωσαν εισιτήρια ήταν η Air France, η Alitalia, η EasyJet και οι Τουρκικές αερογραμμές.

Άλλοι επιβάτες που εμφανίστηκαν αρχικά στη «μαύρη λίστα» χωρίς να έχουν σχέση με τις διαμαρτυρίες ήταν ένας υπάλληλος του Υπουργείου Επικοινωνιών της Ιταλίας που πήγαινε για συνάντηση με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού Merck, που ήταν μέρος αποστολής της εταιρίας σε εκδήλωση με το Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν στο οποίο η εταιρία επενδύει 10 εκ. ευρώ. Τελικά και στους δύο επετράπη η είσοδος.

Δεν ήταν μόνο ξένοι πολίτες που εμποδίστηκαν να εισέλθουν. Μια Ισραηλινή από το Kfar Vradim πληροφορήθηκε την προηγούμενη νύχτα, πριν την πτήση της, ότι δεν θα τις επιτρεπόταν να επιβιβαστεί. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις Ισραηλινών που μπήκαν στη «μαύρη λίστα».
Η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ που συνέταξε τη λίστα μαζί με το τμήμα πληροφοριών της ισραηλινής αστυνομίας, δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το γεγονός.

Πηγές της αστυνομίας λένε ότι πολλοί από τους επιβάτες στη λίστα είχαν συλληφθεί σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη ή τα ονόματά τους εμφανίζονται στο διαδίκτυο σε σχέση με φιλο-παλαιστινιακές ομάδες.


Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, το κυπριακό κράτος υποδέχεται με τιμές, για πολλοστή φορά μέσα σε λίγες μέρες, ακόμα ένα εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης. Σήμερα ήρθε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο ισραηλινός υπουργός εξωτερικών. Θα ηγείται επίσημης αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ισραηλινού ΥΠΕΞ όπως επίσης και τον πρόεδρο και αξιωματούχους της Εθνικής Εταιρείας Νερού «Μεκορότ».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, την Τρίτη 17 Απριλίου ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν θα έχει στις 10:00 το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως ο κ. Λίμπερμαν και η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει προς τιμήν του η Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα μεταβεί σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Λίμπερμαν να έχει συνάντηση στη Λεμεσό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή. Θα συναντηθεί επίσης με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει και για την τεράστια επένδυση της εκκλησίας για κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην Κύπρο(!).

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης 18 Απριλίου. 

Πλέον η Κύπρος δεν είναι απλά ένας από τους στενότερους σύμμαχους του ισραήλ, αλλά η νέα του αποικία καθώς η εξάρτηση και εκμετάλλευση της από το ισραήλ συνεχώς επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: