Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΑΝΟΠΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ - Ούτε βαρόνοι να ήταν


Την παρέμβαση της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, προκάλεσε η πρωτοφανής επιχείρηση της αστυνομίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον ξενώνα που κατέλαβαν Ε/Κ και Τ/Κ που υποστηρίζουν την επανένωση, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Εντός του ξενώνα τη στιγμή της επιδρομής -σύμφωνα με επίσημη παραδοχή της αστυνομίας- βρίσκονταν και 11 ανήλικοι, ηλικίας -οι περισσότεροι- από 15 μέχρι 17 ετών, ουδεμία όμως ευαισθησία επιδείχθηκε για να τύχουν αυτά τα παιδιά της ενδεδειγμένης μεταχείρισης. Αντίθετα, αντιμετωπίστηκαν ως κοινοί εγκληματίες, τρομοκρατήθηκαν και υπάρχουν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες ότι υπέστησαν βία.

Κληθείσα από τον «Π» η κ. Κουρσουμπά να σχολιάσει αυτήν την πτυχή των όσων τρομακτικών εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε ότι ζήτησε γραπτή ενημέρωση από την αστυνομία αναφορικά με το εάν γνώριζε ότι στο σπίτι υπήρχαν ανήλικοι, καθώς και για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθησαν. Επεσήμανε επίσης ότι εγείρονται πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο μεταχείρισης των ανηλίκων, όπως:

α) Εάν γνώριζε η αστυνομία ότι στο σπίτι υπήρχαν ανήλικοι, γιατί δεν ήρθε από προηγουμένως σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες ή και με τους γονείς αυτών των παιδιών, ώστε να γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν με ήπιο τρόπο;

β) Εάν γνώριζε η αστυνομία ότι στο σπίτι υπήρχαν ανήλικοι και παρότι έκανε προσπάθειες να απομακρυνθούν και αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γιατί κατά τη στιγμή της επιδρομής δεν κλήθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί να συνοδεύσουν τους αστυνομικούς;

γ) Εάν γνώριζε η αστυνομία ότι στο σπίτι υπήρχαν και αγόρια και κορίτσια, γιατί στην επιχείρηση δεν συμμετείχαν και γυναίκες αστυνομικοί εάν υπήρχε ο στόχος του σωματικού ελέγχου;

Η επίτροπος για το Παιδί ανέφερε ότι θα αναμένει τις απαντήσεις της αστυνομίας και αφού ετοιμάσει σχετική έκθεση, θα ενεργήσει ανάλογα.


«Ανάλογη βία»...

Κάποιες από τις απαντήσεις που ενδεχομένως θα δώσει και στην κ. Κουρσουμπά η αστυνομία, τις πήραμε χθες από τον εκπρόσωπο της Δύναμης, Ανδρέα Αγγελίδη. Υποστήριξε ότι οι πληροφορίες έκαναν λόγο για νεαρά πρόσωπα, χωρίς να γνωρίζουν εάν ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν και ανήλικοι, και ότι «από πλευράς αστυνομίας έγιναν όλες οι δέουσες ενέργειες πριν διενεργηθεί η επιχείρηση». Είπε επίσης ότι υπήρχαν πληροφορίες για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών και ότι η επιχείρηση διενεργήθηκε όχι γιατί υπήρξε αίτημα από πλευράς της Μητρόπολης Κύκκου, στην οποία ανήκει ο ξενώνας, αλλά επειδή υπήρχαν καταγγελίες από καταστηματάρχες και περιοίκους για οχλαγωγία, δυσοσμία κλπ.

Ο κ. Αγγελίδης παρέπεμψε επίσης στην ανακοίνωση της 7ης Απριλίου, στην οποία αναφέρεται ότι τα 22 συνολικά πρόσωπα που βρίσκονταν στο σπίτι τη στιγμή της επιδρομής, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της παράνομης κατοχής και χρήσης ναρκωτικών, της παράνομης συνάθροισης, της επίθεσης με πραγματική σωματική βλάβη και της παράνομης εισόδου σε ξένη περιουσία. Για δύο εκ των προσώπων που συνελήφθησαν επειδή εντοπίστηκε στο δωμάτιο όπου βρίσκονταν ένα γραμμάριο κάνναβη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτοί πρόβαλαν αντίσταση και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ενώ για 24χρονη, για την οποία ισχυρίζονται ότι δάγκωσε αστυνομικό, αναφέρεται ότι θεωρήθηκε επικίνδυνη και της περάστηκαν χειροπέδες. Τέλος διατυπώνεται η θέση ότι «χρησιμοποιήθηκε η ανάλογη υπό τις περιστάσεις βία, ώστε η επιχείρηση να είναι αποτελεσματική και να επιτύχει ο σκοπός της σύλληψης» των διαμενόντων στον ξενώνα.

Το πρόσωπο στη φωτογραφία είναι Τ/Κ μουσικός. Την ώρα της επιδρομής πέρασε από το σπίτι για να πάρει το μουσικό του όργανο. Όπως καταγγέλλει, οι αστυνομικοί τον κτύπησαν με γκλομπ στην περιοχή του αυχένα και στο στόμα, ενώ του έδωσαν και μια γροθιά στο στήθος όταν τον έριξαν στο έδαφος για να του περάσουν χειροπέδες. (Φωτογραφία: Στέφανος Ευριπίδου)


Ποιος κτύπησε ποιον;

Οι θέσεις που διατυπώνει η αστυνομία δεν μπορεί παρά να αμφισβητούνται σοβαρά, αφού όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες το βράδυ του επεισοδίου, παρακολούθησαν μια επιχείρηση που παρέπεμπε στη σύλληψη άκρως επικίνδυνων ατόμων, ή μεγαλοβαρόνων ναρκωτικών. Τριάντα με 40 τουλάχιστον αστυνομικοί από τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό, την ΥΚΑΝ και άλλες υπηρεσίες, που ήταν εφοδιασμένοι με όπλα, εισέβαλαν στο σπίτι κλοτσώντας πόρτες, σπάζοντας τζάμια και αναποδογυρίζοντας τα πάντα, και άρχισαν να ακινητοποιούν και να ελέγχουν όσους βρίσκονταν τη δεδομένη στιγμή στο κτήριο.

Κραυγές πανικού ακούγονταν από τα δωμάτια, δύο τουλάχιστον νεαροί θεάθηκαν να είναι τραυματισμένοι και λουσμένοι στα αίματα, ενώ πρόσωπο που εισήλθε στο κτήριο χωρίς να γίνει αντιληπτό, ανέφερε ότι είχαν ανήλικη δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες. Τους υπόλοιπους τους είχαν καθισμένους στο πάτωμα και δεν τους επέτρεπαν να εξέλθουν, καθώς προέβαιναν σε ελέγχους. Οι σκηνές ήταν πραγματικά απερίγραπτες και όμοιές τους ίσως να μην εκτυλίχθηκαν ποτέ προηγουμένως.

Γεννιούνται, λοιπόν, μια σειρά από ερωτήματα, με πρώτο το πώς ανήλικα παιδιά αψήφησαν τα όπλα και μια ολόκληρη διμοιρία αστυνομικών και επιτέθηκαν σε αυτούς, προκαλώντας τους μάλιστα «πραγματική σωματική βλάβη». Η διακίνηση ναρκωτικών απορρίπτεται εκ του αποτελέσματος, αφού βρέθηκε ένα γραμμάριο κάνναβη και μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι τα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν για το εν λόγω αδίκημα υπέστησαν βία, ενώ η 24χρονη που κατηγορείται ότι δάγκωσε αστυνομικό, έφερε στο σώμα της σημάδια που θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση το εάν ήταν θύμα ή θύτης.

Το περιστατικό κλήθηκε να σχολιάσει και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος, με γραπτό σημείωμα που μας απέστειλε, απορρίπτει ουσιαστικά τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που είχαν καταλάβει τον ξενώνα. Ο κ. Γιωρκάτζης δίνει αρχικά «τα εύσημα στην αστυνομική δύναμη που κάτω από δύσκολες συνθήκες επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο», στη συνέχεια όμως αναφέρει ότι «δεν συμφωνούμε με τη βία που εξασκήθηκε κατά την επιχείρηση, για την οποία η αστυνομία γνώριζε με τι είχε να κάμει».

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: