Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Παπαδήμος - Χριστόφιας - Νετανιάχου: Ο άξονας της ντροπής

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Παπαδήμος αυτή τη βδομάδα. Σύσφιξε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τους δεσμούς της ελληνικής κυβέρνησης με τον Χριστόφια και την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Ήταν σειρά του Παπαδήμου να επισκεφτεί την Κύπρο μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, του προέδρου Πέρεζ και του Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Όλες οι επισκέψεις βάζουν στο κέντρο της προσπάθειάς τους την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που έχει στόχο να εμφανιστεί ως άξονας επιβολής της ιμπεριαλιστικής σταθερότητας. Η οικονομική βάση αυτής της συμμαχίας είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο -για πολλά από τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής η ποσότητα και η σοβαρότητά τους.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν εδώ και βδομάδες την ικανοποίησή τους που οι επισκέψεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχουν πλέον πάρει χαρακτήρα ρουτίνας. Στο πρόσφατο συνέδριο του περιοδικού Εκόνομιστ, ο υπουργός Υποδομών του Iσραήλ Oύζι Λαντάου, ο υπουργός Eμπορίου και Tουρισμού της Kύπρου Nικηφόρος Συλικιώτης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησαν ανοιχτά για αυτόν τον άξονα μεταξύ των τριών χωρών που μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα. Συζητούν και την προοπτική υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που θα κάνει πιο μόνιμη τη συνεργασία.

Εντάσεις και οξύνσεις

Από τη μια το φυσικό αέριο, οι γεωτρήσεις και οι διάφορες εταιρείες που υπόσχονται θαύματα και από την άλλη η προεδρία της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Όλα μαζί προμηνύουν εντάσεις και όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Οι ανταγωνισμοί ξεπερνάνε τα όρια της Μεσογείου. Στις 11 Mαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την παραχώρηση άδειας για έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα και ήδη αναφέρεται ότι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 78 εταιρείες. Υπάρχουν και ρώσικες, αλλά και κινέζικες εταιρείες που ενδιαφέρονται να μπουν στη μοιρασιά και αυτό προκαλεί εντάσεις. Η Ρωσία δίνει δάνεια, οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν και βάζουν όρους. Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ νομίζει ακόμη ότι θα μπορέσει να ισορροπήσει και να βγει αλώβητη ανάμεσα σε τέτοιες τεράστιες πιέσεις.

Σε αυτό το κλίμα της όξυνσης ήταν και η επίσκεψη Παπαδήμου. Ο πολύς κύριος Παπαδήμος μετατράπηκε σε υπερασπιστή της “διεθνούς νομιμότητας” και καταδίκασε την “επιθετικότητα” της Τουρκίας σε σχέση με τις αποφάσεις της Κύπρου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα κοιτάσματα. Όλοι τους αποκρύπτουν ότι η μοιρασιά των θαλάσσιων οικοπέδων και οι αυθαίρετοι ορισμοί των Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) είναι μια επιθετική κίνηση της Κύπρου και του Ισραήλ σε βάρος όλων των γειτόνων τους -Λιβάνου, Αιγύπτου και Τουρκίας.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση σκέφτονται ότι θα αξιοποιήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ για να προωθήσουν όλα αυτά τα σχέδια. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Χριστόφια έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που δεν είναι απλώς εισαγόμενη από την Ελλάδα αλλά έχει χτυπήσει για τα καλά την κυπριακή οικονομία. Έχει δει να ξαναεμφανίζονται μετά από δεκαετίες εργατικοί αγώνες που ξεπερνάνε τους φραγμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Και δείχνει επικίνδυνα σημάδια ότι οι παρέες της με το Ισραήλ την επηρεάζουν και σε άλλα επίπεδα. Η εφημερίδα “Πολίτης” γράφει:

Έφοδο στο σπίτι που χρησιμοποιούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που υποστηρίζουν την επανένωση, στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας από τη κυπριακή αστυνομία. Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι κλοτσώντας πόρτες, σπάζοντας τζάμια και αναποδογυρίζοντας τα πάντα και άρχισαν να ακινητοποιούν και να ελέγχουν όσους βρίσκονταν τη δεδομένη στιγμή στο κτίριο.”

Παπαδήμος και Χριστόφιας ετοιμάζονται για μοιρασιές και κόντρες στη Μεσόγειο, ενώ χτυπάνε τους διαδηλωτές που παλεύουν για ειρήνη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να τους υποστηρίξουμε στις “εθνικές” τους προσπάθειες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: