Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αποικία του Ισραήλ η Κύπρος


Μεγάλη κινητικότητα παρουσιάζουν οι εξελίξεις στην Κύπρο τον τελευταίο μήνα. Το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία εμφανίστηκε με την τακτική της διαξονικής απειλής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή με τις απειλές του πολεμικού της στόλου σε σχέση με τις υποθαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και με το παιχνίδι που παίζει γύρω από το ζήτημα του ανοίγματος της Αμμοχώστου. Την εβδομάδα που πέρασε, τη σκυτάλη πήρε το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ που τοποθετήθηκε πια και επισήμως υπέρ της Κύπρου.

Αυτό αποκαλύπτεται στην επιστολή που απέστειλε ο Aμερικανός γερουσιαστής Χάουαρντ Μπέρμαν προς στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, πό την οποία ζητεί «ριζική επανεκτίμηση της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κύπρου», καλώντας την να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας για τα θέματα που σχετίζονται με το Kυπριακό. Ο Χάουαρντ Μπέρμαν, καλεί την Αμερικανίδα υπουργό να καταδικάσει τις απειλές της Άγκυρας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, καθώς και την πολιτική αλλοίωσης της δημογραφικότητας της περιοχής.

Ο Μπέρμαν δεν είναι τυχαίος. Είναι ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής και ο πιο ισχυρός παράγοντας του εβραϊκού λόμπι. Όπως τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και το πότε έγινε αυτή η κίνηση. Η επιστολή αυτή στάλθηκε μία ημέρα μετά την εκτεταμένη στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ. Η συμφωνία έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και ανακοινώθηκε μετά την υπογραφή μεταξύ του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Τζέικομπ Λαόρ και του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Δημήτρη Ηλιάδη. 

Πλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέπεται σε αποικία του Ισραήλ. Κι αυτό γιατί στη συμφωνία αυτή προβλέπεται τόσο η συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας, όσο και στον αμιγώς στρατιωτικό. Αφού εκτός από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο κρατών, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν τη στρατιωτική εκπαίδευση της κυπριακής εθνοφρουράς σε διάφορους τομείς! Επί της ουσίας, το κράτος του Ισραήλ αναλαμβάνει την κυριότητα της ευθύνης για την εθνική άμυνα της Δημοκρατίας, έχοντας υπό την ευθύνη του και τον έλεγχό του τις κυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις. Όπως αναφέρει ο κυπριακός Tύπος, αξιωματικοί του ΓΕΕΦ θα μεταβούν στο κέντρο τακτικών επιχειρήσεων και σχεδιασμών μάχης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, με σκοπό να επιμορφωθούν.

Το ΑΚΕΛ χαιρέτισε την επιστολή του αμερικανού γερουσιαστή προς την υπουργό των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διά του εκπροσώπου Tύπου του, Γιώργου Λουκαΐδη, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μπέρμαν δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, είναι σημαντικός παράγοντας στο εβραϊκό λόμπι και βεβαίως ένα σημαντικό μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου». Την ίδια ώρα το Ισραήλ και η Ελλάδα ολοκλήρωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για πρώτη φορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Πέτρος Κοσμάς (Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ 8/4/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: