Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η γυναίκα που καθαρίζει τη βρωμιά των νεοναζί

Είναι μια 66χρονη γυναίκα που εδώ και 26 χρόνια αναζητά και σβήνει  τα ίχνη των νεοναζί. Με μόνα της όπλα ασετόν, νερό, σπρέι, μια σπάτουλα και μια φωτογραφική μηχανή, η Irmela Schramm έχει αφαιρέσει μέχρι στιγμής πάνω από 80.000 νεοναζί σύμβολα από τους τοίχους του Βερολίνου και όχι μόνο. «Η βρωμιά των ναζί πρέπει να φύγει» λέει η ίδια στον φακό του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», που την Τετάρτη 2 Μαΐου ανοίγει τον φάκελο ακροδεξιά.(δείτε εδώ)

Η Irmela Schramm , συνταξιούχος δασκάλα, έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Ξεκίνησε να καθαρίζει τους δρόμους από τα προπαγανδιστικά γκράφιτι και αυτοκόλλητα  των νεοναζί το 1986, όταν μια μέρα στεκόταν στη στάση του λεωφορείου και είδε ένα αυτοκόλλητο υπέρ της απελευθέρωσης του στενού συνεργάτη του Hitler, Rudolf Hess. Το λεωφορείο ήρθε και δεν πρόλαβε να αφαιρέσει το αυτοκόλλητο, ξαναγύρισε όμως μετά τη δουλειά της και το έβγαλε. Από τότε, ακολουθώντας μια εσωτερική φωνή, πηγαίνει στα μέρη που δραστηριοποιούνται νεοναζί, κυρίως στο Ανατολικό Βερολίνο αλλά και σε άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές πόλεις για να σβήσει το μίσος τους από τους τοίχους αλλά και από τις καρδιές των ανθρώπων.

Ανάμεσα στα συνθήματα που έχει σβήσει θυμάται κι ένα που αναφερόταν στους Έλληνες. «Είχα βρει κάτι εναντίον των Ελλήνων και το αφαίρεσα και αυτό με βερνίκι νυχιών. Έλεγε: δεν μπορώ να μυρίζω τους Έλληνες».

Κυνηγός και κυνηγημένη

Κατά τη διάρκεια του πολυετούς της αγώνα η γερμανίδα ακτιβίστρια έχει έρθει πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τον «εχθρό». Πριν κάποια χρόνια με αφορμή μια βιαιοπραγία κάποιων φασιστών στο αυτοκίνητο ενός βιετναμέζικού fast-food πήγε στη γειτονιά όπου συνέβη το περιστατικό, για να αντικρίσει σε ένα τοίχο ένα σύνθημα που την ενόχλησε. «Και βλέπω ρούχα κρεμασμένα και κόσμο να τα μαζεύει , να τα απλώνει και κανείς να μην δίνει σημασία στο σύνθημα κατά των Εβραίων που βρισκόταν εκεί και σκέφτηκα, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό! Έβγαλα πρώτα μια φωτογραφία και μετά με τη βαριά, που είχα μαζί μου, το κατέβασα όλο».

Τότε ένας νεοναζί εμφανίστηκε και την ρώτησε γιατί το έκανε αυτό. «Του απάντησα, γιατί το πρόσεξα! Και του εξήγησα, πως ότι αναγραφόταν πάνω σε αυτό τον τοίχο εξέφραζε τέτοια περιφρόνηση για τους ανθρώπους, που δεν θα μείνει εκεί, θα το κατεβάσω, κατάλαβες;  Και μετά ακολουθεί η πολύ έξυπνη απάντηση: Χμ! Αυτό ήταν», θυμάται. «Και αφού το κατέβασα όλο , άφησα μόνο τη λέξη Γερμανία. Και με ρώτησε, γιατί αφήνετε τη λέξη Γερμανία. Και του είπα, γιατί είμαι Γερμανίδα και είμαι υπεύθυνη αυτά τα σκατά να μην μείνουν εκεί»,θα πει. Τον νεοναζί με τον οποίο είχε τη συγκεκριμένη συνομιλία ήρθαν και πήραν κάποιοι άλλοι ομοιδεάτες του. «Τότε σκέφτηκα,  δεν βρίσαμε ο ένας τον άλλον, δεν απειλήσαμε, δεν προκαλέσαμε και ευχόμουνα να το συζητήσει αυτό με τους φίλους του», λέει η πρέσβειρα του αντι-μίσους στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Η αντιπαράθεση δεν μένει όμως πάντα στον διάλογο. Η κυνηγός των νεοναζί έχει πολλές φορές κυνηγηθεί από αυτούς. «Έχω δεχθεί επίθεση πολλές φορές από νεοναζί. Μια φορά με πιάσανε 5 άτομα, μου κλείσανε το στόμα, αλλά εγώ συνέχισα να χαλάω το σύνθημα, εντελώς ήρεμη.  Μετά με αφήσανε και εγώ τους έκανα κωλοδάχτυλο!», διηγείται στον Στέλιο Κούλογλου. Λίγο μετά δείχνει στο φακό της εκπομπής ένα αυτοκόλλητο που απευθύνεται στην ίδια. «Εκεί γράφει “αν η Schramm ψοφήσει δεν θα μας ενοχλήσει”.  Aυτό είναι μια καλυμμένη απειλή φόνου.  Aυτό το έχουν κολλήσει παντού. Έχω ανακαλύψει  γύρω στα 100 τέτοια αυτοκόλλητα μέχρι στιγμής», θα πει.

Εκστρατεία κατά του μίσους

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων δράσης, η «σούπερ γιαγιά», όπως την αποκαλούν γερμανικά ΜΜΕ, καταγράφει το έργο της με τη φωτογραφική της μηχανή. Τις 14.000 φωτογραφίες που έχει τραβήξει  δεν της κρατάει για το προσωπικό της αρχείο. Προσπαθώντας να διδάξει στις νεότερες γενιές την ανεκτικότητα, η κα Schramm επισκέπτεται σχολεία όπου δείχνει στους μικρούς μαθητές σύμβολα μίσους που έχει απαθανατίσει και τους καλεί να ζωγραφίσουν πάνω σε αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε να τα μετατρέψουν σε σύμβολα ανοχής. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δουλειάς της με τα παιδιά το παρουσιάζει σε μία έκθεση που τιτλοφορείται «Καταστρέψτε το μίσος» και έχει ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 «Τo κίνητρο είναι να κοιτάξει ο κόσμος το πρόβλημα, να μην περνάει απλά από μπροστά ή να στρέφει το βλέμμα  αλλού», λέει η κα Schramm. «Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Οι άνθρωποι σοκάρονται όταν βλέπουν την έκθεση και υπόσχονται ότι στο μέλλον θα δίνουν προσοχή στο θέμα», συμπληρώνει. Το αγκάλιασμα της προσπάθειας της δεν είναι ανάλογο από τον πολιτικό κόσμο και τον Τύπο όμως. «Είχα προσπαθήσει να προσεγγίσω κάποιον ευρωβουλευτή για να προβάλλουμε την έκθεση στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν έχω όμως δυστυχώς κάποιο λόμπυ... Εκεί προτιμούν να δείχνουν άλλα πράγματα» λέει με νόημα. Όσον αφορά τη στάση του Τύπου, η γερμανίδα ακτιβίστρια δηλώνει: «Προτιμούν να γράφουν για γυμνές γυναίκες και για διάφορες βλακείες. Εγώ δείχνω τη γυμνή αλήθεια , αλλά προτιμούν να μην το λαμβάνουν υπόψη τους».

Μια θαρραλέα γυναίκα

Ο φακός της εκπομπής παρακολουθεί την κα Schramm επί τω έργω. Ενώ βγάζει ένα νεοναζιστικό αυτοκόλλητο από τον τοίχο ενός σπιτιού, ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται στην πόρτα και την ρωτάει τι κάνει εκεί. «Η βρωμιά των νεοναζί πρέπει να φύγει», του απαντά. Είναι μια θαρραλέα γυναίκα, όπως λέει κι ένα τραγούδι που έχει γραφτεί για εκείνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: